ArchitectuurMAKEN succesvol bedenker wastebasedbrick

Nieuws

ArchitectuurMAKEN succesvol bedenker wastebasedbrick

Door: Peter de Winter | 05-09-2018

In ArchitectuurNL geven we sinds jaar en dag jong ontwerptalent een podium waarop ze hun onconventionele verzinsels over het voetlicht kunnen brengen. Het artikel over bureau ArchitectuurMAKEN van Nina Aalbers en Ferry in ’t Veld sluit naadloos aan op deze traditie. Wat me oprecht verbaast, is dat Aalbers in het artikel zegt dat een innovatief bouwmateriaal als de wastebasedbrick pas geaccepteerd wordt als het succesvol is toegepast in een woningbouwproject. Als dat klopt, dan lijdt de bouwsector massaal aan koudwatervrees.

Duo ArchitectuurMAKEN

Het ontwerp duo maakte twee jaar geleden een vliegende start met de bouw van hun eigen woonhuis in de Rotterdamse binnenstad. Wat vooral de aandacht trok, waren de bakstenen van gerecycled bouwpuin waarmee ze hun woonhuis bekleedden. Dit nieuwbakken bouwmateriaal is beter bekend onder de naam wastebasedbrick. Van de New York Times tot aan obscure Italiaanse architectuurblogs; het innovatieve bouwmateriaal werd wereldwijd besproken.

Materialiteit, duurzaamheid en woningbouw

Het woonhuis van Nina en Ferry sluit uiteraard naadloos aan op de drie pijlers van het bureau: materialiteit, duurzaamheid en woningbouw. Overigens bleef de internationale aandacht niet zonder gevolgen. ArchitectuurMAKEN haalde vorig jaar een opdracht binnen voor 105 woningen in Amsterdam en onlangs voor appartementen en stadswoningen aan de Lloydpier in Rotterdam. Tot zover het goede nieuws.

Koudwatervrees

Wat me oprecht verbaast, is dat Nina Aalbers in het artikel zegt dat een innovatief bouwmateriaal als de wastebasedbrick pas geaccepteerd wordt als het succesvol is toegepast in een woningbouwproject. Als dat klopt dan lijdt de bouwsector massaal aan koudwatervrees. Te gek voor woorden! Opdrachtgevers zouden innovatieve bouwmaterialen enthousiast moeten omarmen in plaats van ernaar te kijken als de spreekwoordelijke boer die niet vreet wat hij niet kent.

15 ton bouwpuin

Met de realisatie van de wastebasedbrick-woning verdween vooralsnog 15 ton bouwpuin van de afvalberg. Kan je nagaan hoe groot dit getal wordt bij massale toepassing van dit of gelijkwaardige andere duurzame bouwmaterialen. Het lijkt me dat de bouwsector wat dát betreft weinig keuze heeft. Hoogste tijd voor een paradigmaverschuiving want alleen als we met z’n allen een dramatisch ander beeld van de werkelijkheid voor ogen houden, kan de bouw op zevenmijlslaarzen de weg richting duurzaamheid inslaan.

Duurzame ontwerpen

Op voorwaarde dat architecten massaal duurzame, circulaire bouwmaterialen gaan opnemen in hun ontwerp en dat opdrachtgevers op hun beurt duurzame ontwerpen gaan eisen. En heel veel tijd is er niet zeker voor wie bedenkt dat de Nederlandse economie al in 2030 voor 30 en in 2050 voor 100 procent circulair moet zijn.

In ArchitectuurNL nummer 4 van 2018 (uitgave 11 september) staat in de rubriek Platform een uitgebreid artikel over het jonge bureau ArchitectuurMAKEN van Nina Aalbers  en Ferry in ’t Veld

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.