Het Balengebouw in Enschede krijgt een nieuwe bestemming als mediahuis. De Twentsche Courant Tubantia verhuist in de zomer van 2017 naar dit markante pand in Roombeek. Naast kranten en websites, wil Tubantia hier radio en televisie maken, in samenwerking met TV Enschede FM en mediaopleidingen.
Jarenlang was het gebouw de beoogde locatie van het Jan Cremermuseum. Het Balengebouw is hiertoe verbouwd door architecten Bjarne Mastenbroek (SeARCH) en Rem Koolhaas (OMA), in opdracht van woningcorporatie De Woonplaats, die sinds 2007 eigenaar was van het gebouw. In 2012 bleek dat de ambitieuze museumplannen van de Cremerstichting niet haalbaar waren.
Mediahuis
In 2015 kocht Maatschap Tromplaan het gebouw van De ontwikkelende beleggers Huub Punte en John Landewé van Maatschap Tromplaan zijn blij zijn met de komst van Tubantia.
Tubantia wil zich ontwikkelen tot een mediabedrijf dat in alle media thuis is, en wil samen met partners zoals TV Enschede FM, media-opleidingen en maatschappelijke partners een mediahuis voor Twente ontwikkelen in het Balengebouw. Alle ruim 150 medewerkers van het hoofdkantoor van De Twentsche Courant Tubantia verhuizen in 2017 naar het Balengebouw.
Historie Balengebouw
In 1907 is het balengebouw voor de toenmalige textielfabriek de Bamshoeve gebouwd aan de spoorlijn van Enschede naar Lonneker. Goederenwagons leverden hier balen katoen af. Na het faillissement van de Katoenspinnenrij de Bamshoeve in 1973 is het Balengebouw in verval geraakt. Tijdens de vuurwerkramp op 13 mei 2000 liep het gebouw aanzienlijke bouwkundige schade op. Daarna werd besloten om het Balengebouw te transformeren tot een culturele bestemming als museum, naar ontwerp van de architectenbureaus SeARCH en OMA (2009-2013). Een groot deel van het gebouw is toen 3 meter opgevijzeld, om voldoende verdiepingshoogte te realiseren (was 2,20m).
De gevel van de nieuwe aanbouw is uitgevoerd in betonnen gevelelementen, door Westo Prefab Betonsystemen geproduceerd, met dezelfde kleur als de bakstenen gevels van het balengebouw. Op deze gevel is in reliëf de beroemde omslagfoto van Jan Cremer’s eerste boek ‘Ik, Jan Cremer’ afgebeeld.
Bron: Tubantia
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.