De Beroepscampus Middelharnis, een ontwerp van RoosRos Architecten bestaat uit een robuust betonnen skelet waarbinnen variaties en veranderingen van invulling mogelijk zijn. Er zit flexibiliteit in het gebouw doordat de verschillende gebouwdelen zijn opgebouwd in verschillende lagen die ieder een eigen functie hebben. Het gebouw is hierdoor toekomstgericht. De campus werd in het begin van dit jaar in gebruik genomen.
Toekomstgericht door aanpassingen eenvoudig door te voeren
Wat het gebouw gezond en toekomstgericht maakt is dat het kan groeien en krimpen en dat aanpassingen eenvoudig zijn door te voeren. Er kan bijvoorbeeld een lokaal twee keer zo groot worden gemaakt, en een wand die gesloten is kan veranderen in een transparante pui.
Houten tribunetrap
Binnen het ruimtelijk raamwerk van de constructie is de houten tribunetrap in het hart van het gebouw een eye-catcher. Deze verbindt de verschillende bouwlagen met elkaar en biedt ook mogelijkheden voor grote bijeenkomsten. De wanden bestaan uit deels gesloten, deels transparante en deels groene vlakken. Samen vormen ze een interessante compositie en een spel van gesloten en open met verrassende doorzichten.
Speciale clickbrick-steen
“Bij de detaillering heeft de losmaakbaarheid van elementen een belangrijke rol gespeeld. Tot op de millimeter is gepuzzeld om de verschillende onderdelen een logische plek en verbinding te geven. Richtinggevend was steeds de heldere structuur van het betonnen skelet. Dit zie je ook terug in de gevel die bestaat uit een fraai ritme van penanten met daartussen bakstenen vullingen of kozijnpuien. De speciale clickbrick-steen geeft het gebouw een frisse uitstraling”, zegt Leander Oostdijk van RoosRos Architecten die verantwoordelijk was voor de engineering van het project.
Middengebied centrale hart van beroepscampus
De beroepscampus is een school met een doorlopende leerlijn van 12 tot 25 jaar (en ouder). De school voor VMBO, MBO en avondscholing huisvest onder andere 30 theorie- en zes grote praktijklokalen, een aula en een restaurant. De extra hoge begane grond bestaat uit het praktijk gedeelte van de opleidingen. Daarboven bevinden zich de verdiepingen met de overige onderwijsruimtes. Het midden is echt het hart van de beroepscampus. Dit centrale middengebied met verspringende vloeren en daklichten is een bruisende plek van ontmoeting.
Realisatie Beroepscampus Noord
Op dit moment wordt het tweede deel van het project gerealiseerd: Beroepscampus Noord. Het gebouw is zo ontworpen dat het later ook andere functies dan onderwijs kan huisvesten. Naar verwachting wordt het tweede deel van de campus eind dit jaar opgeleverd.
Fotografie: Lucas van der Wee
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.