Nu door corona de gebruikelijke manier van ondernemen onder vuur ligt, bedenken architectenbureaus allerlei manieren om nieuwe business te genereren en lopende activiteiten door te laten gaan. KAW bedacht een veilige ontmoetingsplek voor bewonersgesprekken en een coronaproof Tiny House op wielen waarmee ze langs dorpen en wijken trekken.
Actief in aardbevingsgebied
Suzan Wierenga is directielid/mede-eigenaar van architectenbureau KAW uit Groningen, Rotterdam en Eindhoven en directeur/bestuurder bij KUUB, een stichting die particulieren helpt bij bouw en ontwikkeling van woningen. Zij is namens KAW ook actief in het Groninger aardbevingsgebied. Haar specialiteit is de combinatie van bewonerscommunicatie en techniek. Daarin is zij landelijk actief en met name in de herstructureringswijken waar heel veel weerstand en achterdocht is onder bewoners tegen woningcorporaties en ontwikkelaars van projecten.
Bewoners willen voortgang
“Wat ik van de bewonerscontacten leerde, pas ik nu toe in het aardbevingsgebied. We hebben daar als KAW best veel projecten waarbij bewoners verplicht een nieuwe woning krijgen omdat het huis waarin ze nu wonen niet meer veilig is. Op dit moment zijn de persoonlijke of keukentafelgesprekken die wij daarover voeren met de bewoners door de coronacrisis niet meer mogelijk. Ook bewonersavonden zijn komen te vervallen. Dat kan natuurlijk niet want de woningeigenaren willen voortgang omdat ze nog steeds in een onveilige woning zitten.”
Keukentafelgesprekken kunnen doorgaan
Suzan Wierenga bedacht daarom samen met KAW een aantal dingen om toch gesprekken met bewoners te kunnen voeren. Het bureau werkt nu in een wijk in Appingendam met 163 woningen. Een van die woningen is een ontmoetingsruimte waar onze bewonersbegeleiders gesprekken voeren. KAW gaat er samen met de bouwer en ontwikkelaar Van Wijnen uit Groningen één ruimte als een soort ‘biechtstoel’- ruimte inrichten met een glaswand ertussen. Op die manier kunnen de bewonersbegeleiders op een veilige manier contact houden met bewoners van onveilige woningen.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/04/IMG_5167-1024x769.jpg)
“Die gesprekken zijn voor de meeste bewoners best heftig. Ze moeten hoe dan ook hun huis uit. Een vertrouwde plek waar ze hun gezin stichtten en vaak dus al jarenlang wonen. Bij dergelijke emotionele gesprekken is oogcontact essentieel. Dan zie je wanneer je even moet zwijgen en wanneer je weer kunt doorgaan met het gesprek. Die kan je niet telefonisch afdoen. Door een glazen wand te plaatsen kunnen de keukentafelgesprekken toch doorgaan.”
Tiny House op wielen
![Tiny house op wielen](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/04/PHOTO-2020-04-01-19-52-54-1024x768.jpg)
Een ander idee van KAW is het Tiny house op wielen. Ooit ontwikkeld om in dorpen en wijken gesprekken te voeren met mensen die hun woning wilden verduurzamen. Ook die gaat KAW cornaproof verbouwen om letterlijk en figuurlijk de wijk in te kunnen rijden. Dat gaan we nu in de wijk Selwerd in de stad Groningen met ons wijkbedrijf doen. “Dan kunnen we toch keukentafelgesprekken voeren met bewoners en hun vragen zo goed mogelijk beantwoorden.”
Lees ook:
Bewonersavonden online
Omdat de bewonersavonden in het aardbevingsgebied ook niet kunnen doorgaan, is KAW bezig presentaties op film op te nemen. De avonden worden net als voorheen geopend door de wethouder van dienst. “Bewoners kunnen op bepaalde avonden om half acht op onze website inloggen en zo de bijeenkomst toch volgen. Maandag 20 april is deze avond. Na afloop kunnen ze via een chatfunctie hun vragen aan ons stellen. Wij zorgen ervoor de we de avond zelf, maar ook in de dagen erna klaar zitten om vragen te beantwoorden. En zo proberen we er toch voor te zorgen dat projecten door kunnen gaan en mensen het idee hebben dat je heel erg je best doet om alternatieven te bedenken.”
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.