BLUE: Architectuur VN Vredesmissies

Nieuws

BLUE: Architectuur VN Vredesmissies

Door: Petra Starink | 03-05-2016

De Israëlische architecte Malkit Shoshan doet onderzoek naar de architectuur van VN-vredesmissies. In opdracht van Het Nieuwe Instituut treedt Shoshan op als curator voor het Nederlands Paviljoen tijdens de Architectuurbiënnale Venetië 2016. Deze presentatie wordt opgebouwd rond een casestudy van Camp Castor in Gao, Mali waar de VN een vredesmissie uitvoert. De operatie vindt plaats in het woestijngebied van de Toeareg, door hun blauwkleurige kleding worden ze ook wel de blauwe mannen genoemd. Op 26 mei wordt door Commandant der Strijdkrachten Generaal Tom Middendorp het Nederlands Paviljoen en de presentatie BLUE: Architectuur van VN Vredesmissies geopend.

Ruimtelijke oplossingen

De militaire bases van de Verenigde Naties zijn zelfvoorzienende eilanden. De urgentie om tot nieuwe ruimtelijke oplossingen te komen  voor lokale gemeenschappen is een belangrijke drijfveer voor het onderzoek van Malkit Shoshan. Nu de mogelijkheden worden afgetast de missie in Mali te verlengen, wint het onderzoek in actualiteit en urgentie.

Architecte Malkit Shoshan

Malkit Shoshan richt zich op de specifieke wijze waarop Nederland invulling geeft aan de VN vredesoperaties. De VN spreekt van een ‘Leidraad Geïntegreerde Benadering’, waarbij Defense, Diplomacy en Development met elkaar worden verbonden. Shoshan stelt voor hier een vierde ‘D’ aan toe te voegen: de D van Design. Haar ambitie is de VN-basis niet eenduidig te benaderen als een gesloten fort, maar als een katalysator voor lokale ontwikkeling.

Architectuur in conflictgebieden

BLUE presenteert een serie verhalen en voorstellen voor architectuur in conflictgebieden. Deze serie is tot stand gekomen op basis van gesprekken met militaire ingenieurs en architecten, antropologen en economen, activisten en beleidsmakers. De kleur blauw is daarbij opgevat als een metafoor voor de ontmoeting tussen de ‘blauwe mannen’ en de ‘blauwhelmen’. Deze metafoor is tevens leidend voor ontwerper Irma Boom die de grafische laag voor de tentoonstelling ontwerpt.

In ArchitectuurNL nummer 2 van 2016 is een artikel te lezen, over de vraag of er een Deltaplan moet komen voor de Nederlandse woningbouw.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.