In Schijndel wordt een boerderij van glas gemaakt. Het geboortedorp van architect Winy Maas van MVRDV inspireerde hem tot het maken van een boerderij die kenmerkend is voor de streek. Het uiterlijk is traditioneel maar de uitvoering, uitvergroot en compleet in geprint glas is dat niet. De schil uit 1.000 puzzelstukjes wordt gemaakt door Brakel Atmos uit Uden.
De basis van het ontwerp is ontstaan door de fotografie van alle overgebleven Schijndelse boerderijen. MVRDV heeft aan kunstenaar Frank van der Salm gevraagd om daar een collage van te maken. Het door hem gecreëerde beeld wordt geprint op de 1.700 vierkante meter grote glazen gevel. Omwille van zicht en transparantie varieert de print in sterkte en zo wordt een moderne techniek toegepast met het effect van gebrandschilderd glas.
De boerderij wordt 14 meter hoog, de print volgt de schaalvergroting. In het bouwwerk worden winkels, restaurants, kantoren en een wellnesscentrum gehuisvest. Brakel Atmos vervaardigt de 1.000 geprinte stukjes en gaat via projectengineering, logistiek en montage de puzzel leggen. Het leggen van de puzzel is niet zomaar want de schil is volledig van glas en dat vraagt veel van de waterdichtheid, energiezuinigheid en transparantie.
Schoorsteen van glas
De oplossing is gevonden in structurele beglazing van Artilite digital 8 millimeter blank gehard glas met print op zijde 2 en isolatieglas bestaande uit gehard blank float (8 mm) voorzien van print met glasgevulde spouw (15 mm) en gelaagd glas met Low-E coating. Ook alle niet-glazen delen worden voorzien van stroken glas. Van buitenaf gezien zal er geen deurstijl in het zicht komen. Zelfs de schoorsteen is van glas. De bouw van de boerderij is in maart gestart. De oplevering staat gepland voor december.
Bron: Glas in Beeld
Foto’s: MVRDV en Brakel Atmos
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.