Boslodges en woodcabins in Groningen Meerstad

Actualiteiten, Nieuws

Boslodges en woodcabins in Groningen Meerstad

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-02-2022

Het team van Bemog Projektontwikkeling, LAP Landscape & Urban Design en MIX architectuur heeft de pitch van Bureau Meerstad gewonnen voor twee woonvelden in Groningen Meerstad. De boskamers krijgen autovrije, collectieve buitenruimten en hebben een speciale relatie met het landschap. MIX architectuur maakte het ontwerp van de 28 woningen.

De twee woonvelden onderscheiden zich in de landschappelijke benadering en hiermee in de architectuur. Waar het in veld 7 gaat om groots wonen in de natuur, richt veld 8 zich juist op het intieme wonen tussen de bomen.

Groots wonen in de natuur

Het thema van veld 7 wordt ingevuld door drie boslodges die vrij in de natuur staan. Door de veertien woningen te clusteren in drie volumes ontstaat een mooie collectieve bostuin. Daar bij zijn wel verschillende woningtypes, veranda’s en parkeermogelijkheden ingepast zodat iedere boslodge uniek is. Architectonische elementen, zoals daklichten, vides, veranda’s en dakterrassen, zorgen voor een sterk gevoel van ‘boswonen’.

Intiem wonen tussen de bomen

Op veld 8 zijn de woodcabins veel meer ontworpen als individuele woningen in het bos. De positionering draagt bij aan een wisselende beleving: intiem aan de woonstraat en weids en gericht op het bos en water aan de achterzijde. Aan zowel de voor- als achterzijde krijgt iedere woning een eigen buitenruimte. Op de koppen grenzend aan het landschap zijn de terrassen overhoeks doorgezet met extra grote vensters naar het landschap.

Materialen met een eigen identiteit

De materialisatie van de boslodges en woodcabins benadrukt de verschillende nuances van de woonvelden. Het ruwe, zwart gebeitste hout van de boslodges gaat zoveel mogelijk op in de natuur. De huid van de lodges krijgt extra textuur door het afwisselen van brede, smalle, diepe en ondiepe planken en latten. De uithollingen in de volumes (parkeerplaatsen, terrassen en accenten) zijn in blank hout uitgevoerd om het contrast te versterken.

Bij de woodcabins accentueert de gevel van blankhouten shingles de schaal en tactiliteit van de intieme bosstraatjes. Subtiele kleurverschillen in het hout zorgen voor onderscheid tussen de individuele woningen. De abstracte glasvlakken met strakke dagkanten komen in de oppervlakken goed tot hun recht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.