Bouw appartementencomplex van aken architecten

Bouw appartementencomplex van aken architecten

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 10-02-2010

De woonmachine – een kubus waarin meerdere woonfuncties zijn verwerkt zoals een keuken, toilet, douche en opbergruimte – wordt deze maand voor het eerst toegepast in 61 Eindhovense studentenwoningen. Dit gebeurt op de plaats van de voormalige Rembrandtbioscoop aan de Vrijstraat, in opdracht van Woonic. De woonmachine is een vinding van Maarten Castelijns, een jonge projectarchitect (30) werkzaam bij van aken architecten, het grootste architectenbureau van Zuid-Nederland. Castelijns verwacht dat de multifunctionele kubus een succes wordt. Hij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van het complex dat behalve de studentenstudio’s ook winkels en vijftien appartementen herbergt. De bouw start 15 januari. De woningen worden naar verwachting medio 2011 opgeleverd.

De woonmachine is een kubusvormig bouwkundig apparaat dat alle essentiële woonfuncties samenbalt in een volume. Alhoewel de kubus er strak en modern uitziet, is hij niet ontwikkeld als luxueus designelement voor dure lofts of modieuze appartementen, maar juist voor kleine, sociale sector woningen zoals studentenstudio’s.

Drie van de vier zijden van de kubus hebben een specifieke functie waardoor de woonmachine het middelpunt wordt van de woning. De verkeersruimte wordt omgetoverd in gebruiksruimte waardoor het beperkte oppervlak van de kleine woning optimaal benut kan worden. Door een zijde blind te houden, is de woonmachine ook tegen een wand te plaatsen en wordt de indelingsvrijheid van een woning gemaximaliseerd. De positie van de woonmachine is flexibel en kan door iedere bewoner zelf bepaald worden. Castelijns: ‘Het enige wat de nieuwe bewoner zelf nog moet meenemen, is een bank, een bed en een tafel.’

Binnen de woonmachine is elke kubieke centimeter gebruikt. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor het opbergen van toiletpapier en is er een nis in de badkamer voor toiletartikelen zoals tandenborstel en deodorant. Daarnaast zijn ook alle installatietechnische onderdelen zoals elektra, data, ventilatie, riolering en intercom onzichtbaar ingebed. ‘In principe zijn er in de woning geen extra installatievoorzieningen nodig’, aldus de projectarchitect.

Wanneer de functies in de woonmachine niet in gebruik zijn, heeft de kubus een neutrale uitstraling. De vlakken aan de buitenzijde zijn afgewerkt met witte, blind bevestigde melamine beplating. De binnenzijden hebben per functie elk een eigen, karakteristieke kleur. Alle functies kunnen indien gewenst, afgesloten worden. Castelijns: ‘Doe bijvoorbeeld de keuken dicht en de vuile vaat staat uit het zicht.’

De woonmachine is opgebouwd uit een aantal demontabele componenten die eenvoudig op de bouwplaats geassembleerd kunnen worden. Dit gebeurt op een eenvoudige bouwkundige vloer. De componenten van de woonmachine zijn gemakkelijk door twee personen te tillen en passen door deur en in de lift. De woonmachine wordt om een vooraf vervaardigde, bouwkundige installatieschacht geplaatst en aangesloten. De vloer dient vooraf geprepareerd te worden. Alle overige componenten van de woonmachine zijn samengesteld uit een houten constructie met bekleding van melamine- of volkernbeplating. De platen worden blind bevestigd zodat alle zijden glad zijn en eenvoudig te onderhouden. De vloeren in de badkamer en toilet worden ter plaatse gecoat. Het keukenblad is van spaanplaat met HPL, het plateau rond de badkamerwastafel van roestvast staal.

De woonmachine is niet alleen te gebruiken in nieuwbouw, maar ook zeer geschikt voor toepassing in herbestemmingsprojecten.

De nieuwbouw wordt gerealiseerd aan de Vrijstraat in het centrum van Eindhoven en komt op de plek van de voormalige Rembrandt bioscoop. Opdrachtgever Wooninc. wil met dit en andere projecten meer levendigheid in de binnenstad brengen. De Eindhovense binnenstad is nu nog voornamelijk winkel- in plaats van woonstad. Castelijns: ‘We gaan er een mooi modern nieuw gebouw neerzetten dat past in het straatbeeld. Niet alleen de straatzijde wordt prachtig, maar ook de achterkant die nu nog erg lelijk is. We maken van het achterterrein een openbare ruimte met een dynamische en aantrekkelijke sfeer door het plein tot diep in het gebouw door te laten lopen. Op dit nieuwe plein gaan verschillende activiteiten plaatsvinden zodat we ook daar nieuw leven brengen.’ De studentenstudio’s worden tussen de 40 en 60 vierkante meter groot, de vrije sector huurappartementen rond de 100.

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.