Bouw Armando Museum jaar vertraagd

Bouw Armando Museum jaar vertraagd

Nieuws
Door: Redactie ArchitectuurNL | 29-06-2009

De oplevering van het Armando Museum zal een jaar later plaatsvinden dan eerder werd aangekondigd: in najaar 2011 in plaats van najaar 2010.

Het museum neemt meer tijd om fondsen te werven. Extra geld bovenop de verzekeringsuitkering is nodig om de expositieruimte fraaier en groter te maken dan voorheen.

Herbouwen
De architecten willen de afgebrande Elleboogkerk, waarvan nu alleen de buitenmuren resten, anders herbouwen. Er komen verschillende etages om de enorme kerkruimte optimaal te gebruiken. Enkele zalen krijgen airconditioning om bijzonder kwetsbare en kostbare kunstwerken uit het depot te kunnen exposeren. Yvonne Ploum, hoofd van het museum, liet dit weten. De financiën vormen een vertragende factor. De verzekering vergoedt weliswaar de herbouw van de kerk, maar Ploum en de museumkoepel Amersfoort in C willen dus meer dan herbouw. Van doorslaggevend belang is een eventuele bijdrage van de BankGiro Loterij, die bekend wordt gemaakt in februari 2010. Meteen daarna moet de herbouw van start gaan.

Twee architectenbureaus geselecteerd
Bij dit project komt dan ook heel wat kijken, benadrukt ze. In oktober vorig jaar werden, na een lange zoektocht, twee architectenbureaus geselecteerd. Verlaan en Bouwstra, gepokt en gemazeld in de restauratiebouw, gaat de buitenmuren van de kerk herstellen. Die moeten het aanzien van vóór de brand terugkrijgen. Marx & Steketee ontfermt zich over de binnenkant. Daar moet een gloednieuw museum verrijzen met expositieruimtes, een auditorium, een documentatiecentrum, café en meer.
Niettemin dient de kerkachtige, sacrale atmosfeer intact te blijven, om het contrast met de historische gevel niet te groot te maken. Ploum: ,,Het wordt deels hi-tech, maar moet er niet zo uitzien.’’

Een doos ineen doos
De oplossing is: ,,Een doos in een doos.’’ Binnenin worden drie of vier etages gecreëerd; een zogeheten ‘programmatoren’. Deze toren staat enigszins los van de buitenmuren en kan na tientallen jaren zelfs worden verwijderd, mocht de bestemming van de Elleboogkerk veranderen. De ‘toren’ neemt maar een deel van het interieur in beslag; in de resterende ruimte kijkt de bezoeker direct naar het houten dak en de hoge kerkmuren. Op het verlanglijstje van Ploum en Marx & Steketee staat ook een souterrain; dat zou moeten worden uitgegraven, hetgeen een kostbare operatie is. In februari 2010, als de BankGiro Loterij zijn eventuele bijdrage bekendmaakt, wordt de knoop doorgehakt: wél of geen souterrain. De aannemer kan dan meteen van start gaan; om te beginnen met een restauratie van de gehavende gevel.

Bron: Algemeen Dagblad

     

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.