Dit weekend is de bouw van Campus Maastricht van start gegaan. De Spaanse architect Santiago Calatrava werd aangetrokken voor het ontwerp van het gebied. dat rond eind 2011 opgeleverd zou moeten worden.
Tegenover het Universitair Medisch Centrum (UMC) wordt een grote studentencampus gerealiseerd met 402 zelfstandige studio’s, 22 appartementen en 96 guesthouses, een sportcentrum met vier gymzalen, vier squashbanen, fitnessruimtes, een sportbar en een klimmuur (samen 4.850 m²), 8.800 m² kantoorunits en 1.500 m² aan commerciële ruimten.
Kubussen
Calatrava is wereldberoemd vanwege zijn organische en sculpturale ontwerpen, die onder meer te zien zijn in Valencia, Zürich, Lyon, Toronto en Athene. Dichter bij huis is de architect bekend om zijn ontwerp van het spoorstation Guillemins in Luik en de bruggen over de Hoofdvaart in de Haarlemmermeerpolder.
Campus Maastricht wordt zijn eerste gebouw in Nederland. Het ontwerp is deze keer opvallend recht en opgebouwd uit kubussen, een verwijzing naar de doelgroep van het gebouw: studenten, wetenschappers en onderzoekers die met hun hoofd bezig zijn.
De Campus heeft opvallende details zoals koperen gevelbekleding, een opgetilde constructie en een toren die met circa 66 meter de hoogste van Maastricht wordt. Rond het gebouw heeft Calatrava, met een grote vijver en lange bomenrijen een aantrekkelijk verblijfsgebied ontworpen.
Architectuurstad
Met de ligging vlak bij academisch ziekenhuis Maastricht (azM), Faculty Health, Medicine and Life Sciences van Universiteit Maastricht en medische topinstituten levert Campus Maastricht een belangrijke bijdrage aan het streven van Maastricht en Limburg om de regio Zuid-Limburg verder te ontwikkelen tot een internationale kennisregio, met de nadruk op gezondheidszorg.
Daarnaast zet het plan de stad Maastricht nog sterker op de kaart als internationaal georiënteerde architectuurstad. Gemeente Maastricht, Provincie Limburg en Universiteit Maastricht dragen elk voor één miljoen euro bij in de kosten.
Architectuur.nl plaatste al eerder:
– Groen licht voor campusplan Maastricht
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.