Half mei is de eerste paal geslagen van een duurzaam logistiek centrum voor Quooker. Het centrum komt op het bedrijventerrein Nieuw Reijerwaard in Ridderkerk en is ontworpen door Group A. Opvallend is de kalkhennep plintgevel en een onderscheidend silhouet. Het is de eerste fase van de fabriek die uiteindelijk alle functies onder één dak samen zal brengen in een comfortabel werklandschap.
Het kavel van ruim 9 ha biedt Quooker voldoende mogelijkheden om in diverse fasen toekomstige groei te huisvesten. Het nieuwe logistieke centrum is de eerste fase van het fabriekscomplex. Het bestaat uit een volautomatisch hoogbouwmagazijn van 30 meter hoog in het hart van het pand. Twee lagen zijn bestemd voor diverse logistieke functies. De volgende fasen brengen uiteindelijk alle functies samen: productie, kantoren, service en showroom.
Aangename werkomgeving
Het ontwerp is gebaseerd op een meerjarige visie voor een compact gebouw (drie lagen industrie) dat van binnen is ingericht als werklandschap. Verder creëerde architect Group A een duidelijk silhouet en een uitnodigende entree. De kern van het gebouw voor de toekomstige bouwfasen wordt groen: een atrium met levende planten en bomen draagt bij aan een prettige leefomgeving en sterke verbinding tussen de afdelingen. Ook krijgt het gebouw daktuinen voor de medewerkers.
Onderscheidend silhouet
Het sculpturale silhouet van het fabriekscomplex is een interpretatie van industriële sheddaken. Dit resulteert in een herkenbaar gebouw dat zich onderscheidt in de omgeving. De sheddaken laten daglicht binnen en geven extra volume aan de onderliggende functies. De gelaagdheid van de daken en de bouwmassa voegen een niveau van verfijning toe, waardoor een gebouw ontstaat dat ondanks zijn substantiële omvang een menselijke maat behoudt.
Efficiënt gebruik van water en energie
De wens om energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen is de leidraad in het ontwerp van het gebouw. Door de productie over meerdere verdiepingen te stapelen, wordt een compact en energiezuinig gebouw gerealiseerd dat minder grond en schil nodig heeft. Het gebruik van biobased materialen zoals de plintgevel van kalkhennep, draagt bij aan een ecologisch verantwoord fabriekscomplex.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.