Kort voor het einde van 2022 kregen Braaksma & Roos, Civic en ARUP te horen dat zij waren geselecteerd voor de renovatie en nieuwbouw van Stadstheater Arnhem. De jury koos het ontwerp uit vijf inzendingen en gaf bij het winnende ontwerp aan: ‘Een goed doordacht en compleet verhaal met een slim georganiseerde logistiek’.
De ontwerpvisie van Ontwerpteam Stadstheater – bestaande uit Braaksma & Roos Architectenbureau, Civic Architects en Arup in samenwerking met Bremen Bouwadviseurs – werd gekozen uit vijf inzendingen. De jury benoemt het ‘Een combinatie van een briljante interne organisatie van het gebouw met een goede en groene inpasbaarheid in de openbare ruimte. De logistiek is slim georganiseerd, de werkroutes kruisen niet met die van het publiek. De oude entree wordt in zijn glorie hersteld en komt er een tweede ingang aan de kant van het Koningsplein.
Oud en nieuw
Met een frisse blik keek het team naar het rijke ontwerp van het monument en vond hier verrassende inspiratie voor de routing, beleving en opbouw van het ensemble. In ons ontwerp smelten oud en nieuw samen tot één geheel, met de historische façade in de hoofdrol. ‘De nieuwbouw heeft een ingetogen expressie, zo lijkt het van een afstand. Maar als je dichtbij komt word je verrast door verfijnde materiaaltoepassingen waarin natuurinclusiviteit en biodiversiteit geïntegreerd zijn”, aldus de jury.
Door de logistiek in het hart van het gebouw te clusteren, ontstaat een ‘theatermachine’ met korte lijnen. De artiesten komen binnen aan de zuidzijde, de ‘makerskant’ waar ook de werkruimtes geplaatst zijn – onder de nieuwe kleine zaal. De publieksgebieden in het theater worden verbonden met de stadsoase, en zijn daarmee een verlengstuk van de binnenstad. Informeler aan de zijde van de Waalse Kerk, formeler aan de zijde van de Singel.
Vergroening
Omdat het uiteindelijke Stadstheater relatief weinig ruimte inneemt, zijn er veel mogelijkheden voor vergroening rondom. Hiermee krijgt de binnenstad een groene corridor naar het park. Daarbij is een slimme oplossing bedacht voor het laden en lossen van goederen; namelijk inpandig en rechtsreeks vanaf de singel bereikbaar.
Verder is tussen monument en nieuwbouw een foyer geplaatst die aangeeft dat de bezoeker in het hart van het gebouw is. Hiermee zal het nieuwe Stadstheater straks als één gebouw overkomen. Van binnen én van buiten.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.