Brainport (Eindhoven) krijgt er met de Brainport Industries Campus II een nieuw, innovatief en duurzaam icoon bij. In opdracht van SDK Vastgoed ontwierpen Barcode Architects, Van Aken en Felixx de BIC II campus als een 17 ha grote ‘fabriek van de toekomst’. Het moet een plek worden met gedeelde voorzieningen waar veel verschillende bedrijven binnen de hightech maakindustrie samenkomen en van elkaar kunnen leren. Maar ook een plek waar een innovatieve werkomgeving hand in hand gaat met bewegen en de natuur.
Het officiële startsein voor de ontwikkeling van de volgende fase van de Brainport Industries Campus II werd gegeven op woensdag 9 november. Het omvat in totaal vijf gebouwen en zet in op maximale verbondenheid met haar omgeving.
Campus
De campus is een open en toegankelijk parkgebied waar bezoekers op een natuurlijke manier in aanraking met de hoogwaardige maakindustrie. Dit alles gebeurt met inachtneming en respect voor de bestaande bos- en groenstructuren. Verder kenmerkt hij zich door een aantal landschappelijke structuren. Zo ligt het ingebed tussen gebiedsoverschrijdende structuren in een Nationaal Natuurnetwerk van natuurgebieden en verbindingszones voor planten en dieren.
Het gebouw heeft ene karakteristieke architectuur bestaande uit 25 meter brede en ca. 200 tot 350 meter lange horizontale modules: de stripes. Deze stripes zijn een subtiele verwijzing naar het lineaire productieproces van de fabriek. Door de stripes vervolgens in te drukken en dan weer uit te trekken, reageert het gebouw op de beschermde natuur eromheen en kan BIC II bedrijven met verschillende groottes huisvesten. Drie stripes zijn weggelaten: één voor logistieke verbinding en twee voor educatieve en groene learning paths. De karakteristieke architectuur wordt verder versterkt door een verlichte etalage aan het uiteinde van elke stripe.
Gezonde werkomgeving
Tot slot stimuleert BIC II gezond werken en sociale interactie. Zo wordt fietsgebruik aangemoedigd door hoogwaardige, inpandige fietsenstallingen bij de entrees. Door de parkeergarages los te koppelen van het gebouw en direct naast de afrit te ontsluiten, blijft het gebied bovendien zo veel mogelijk vrij van autoverkeer.
Foto’s: Barcode Architects, Van Aken
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.