De voormalige Tweede Werk- en Leerschool aan de Elizabeth Wolffstraat in Amsterdam West, gesticht in 1913, is gerenoveerd en herbestemd tot geïntegreerde voorziening voor opvang van drugsverslaafden. Greiner van Goor Huijten architecten uit Amsterdam is verantwoordelijk voor de restauratie van het pand.
Uitgangspunt bij de renovatie was om de oorspronkelijke structuur van de school weer zichtbaar te maken en zoveel mogelijk originele elementen in ere te herstellen. De terazzovloeren in de gangen, die verborgen waren onder lagen linoleum, zijn hersteld, parketvloeren zijn gerestaureerd en de schoorsteenmantel uit de voormalige directeurswoning (nu het werkcafé) is gerepareerd.
De systeemplafonds uit de jaren ’60 zijn verwijderd en vervangen door geperforeerd stucwerk. Door de perforaties en door toepassing van minerale dekens boven de plafonds is een zeer goede geluidsisolatie gerealiseerd. Waar nodig zijn doorbraken tussen de klaslokalen gemaakt. De stalen balken die noodzakelijk waren zijn als nieuw element in het zicht gelaten. Op de glazen scheidingswanden van het werkcafé is folie aangebracht met foto’s van de oorspronkelijke school.
Om te voldoen aan het huidige bouwbesluit moesten de leuningen in het monumentale trappenhuis worden verhoogd. Dit is gedaan op een manier die aansluit bij het monumentale karakter.
Oorspronkelijke kleur blauw
Op de buitenkozijnen is de oorspronkelijke blauwe kleur teruggebracht. Ook het groen op de binnendeuren en de room- en levertinten in de directiekamers zijn oorspronkelijk. De originele lateien van groengeglazuurde bakstenen boven de deuren zijn gehandhaafd. De kleurkeuze voor nieuwe elementen in het interieur sluit hier bij aan: blauw, groen en room, met als nieuwe kleur oranje om evenwicht in het geheel te brengen.
Duurzaamheid
Het gehele gebouw is op duurzame wijze geïsoleerd met behulp van dampopen voorzetwanden, de platte daken en de pannendaken zijn geïsoleerd en er is overal monumentenisolatieglas (Ruysdaelglas) toegepast. Het installatieontwerp is gebaseerd op een duurzaam concept. Er is gekozen voor energiezuinige, daglichtgestuurde verlichting en energiezuinige adiabatische koeling.
Toevoegen: Op de begane grond is het frontoffice waar de verslaafden worden ontvangen, met wachtruimtes, ontvangstbalies, spreekkamers en methadonverstrekking. Op de verdieping is de backoffice ingericht volgens de principes van het Nieuwe Werken, met flexplekken voor de medewerkers.
Foto’s: Simone van Es en Greiner van Goor Huijten architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.