Er komt een coating op de markt die het gebruik van lichter bouwmateriaal mogelijk maakt. Door de flinterdunne coating Fireprotect te gebruiken op brandbare bouwstoffen, kunnen er andere materialen gebruikt worden.
Tijdsbesparing
“Door brandbare materialen met een coating van Fireprotect te bekleden”, verzekert Adri Merks van het Deurnese bedrijf in nanotechnologische coatings The Nano Company, “kan in de bouw met lichtere elementen worden gewerkt. Dat bespaart tijd en is ook nog eens goed voor de rug van de bouwvakkers.”
Bij een kleine demonstratie zet Merks een lasbrander van 1800 graden op een stuk hout, dat prompt begint te blakeren. Dat ziet er niet best uit. Maar op het moment dat Merks de vlam uitzet, doven de vlammen onmiddellijk. Het geblakerde hout gloeit zelfs niet na.
Gel
In de coating zitten ‘nanopartikels‘ die kleiner zijn dan 300 nanometer, weet technicus Koos van Rooij. “Omdat die deeltjes zo klein zijn, zijn ze niet ongevaarlijk”, legt die uit. “Als ze in de lucht terechtkomen, zou je ze kunnen inademen. En we willen natuurlijk geen asbesttoestanden.”
Daarom wordt het materiaal ‘gegelleerd’. Dat betekent dat er een soort gel van wordt gemaakt waarbij de nanodeeltjes als het ware aan elkaar klonteren. Mede daardoor onstaat een bijzonder dunne, vrijwel onzichtbare, maar ook bijna ondoordringbare laag.
Hydrofoob
De eigenschappen van het beschermingslaagje zijn afhankelijk van de eigenschappen van het betreffende nanomateriaal. The Nano Company wil naast brandwerende materialen ook coatings gaan leveren die hetzij waterafstotend (‘hydrofoob’), hetzij water aantrekkend (‘hydrofiel’) zijn.
“We kunnen een coating maken die ervoor zorgt dat je auto tijdens een regenbui wordt gewassen, omdat de regen die erop valt, het vuil meeneemt.”
Anti-graffiti
Ook kan beton, cement en gesteente zodanig worden behandeld dat graffiti-artiesten er geen vat meer op krijgen. En mocht het al te laat zijn, dan heeft Merks’ bedrijf ook middelen die vuile oppervlakken met ongekende kracht reinigen, belooft de ondernemer. “En het is allemaal milieuvriendelijk bovendien”, bezweert hij.
Hoewel de productie nog moet worden opgestart, gaan de zaken goed, zegt Merks. “We hebben al 158 klanten vastgelegd, in heel Europa. De meeste daarvan zitten in de bouwsector.”
Bron: Eindhovens Dagblad
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.