Next Architect ontwerpt cultuurhuis ‘de nieuwe Rietwijker’

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Next Architect ontwerpt cultuurhuis ‘de nieuwe Rietwijker’

Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-07-2024

Onder de naam ‘De Nieuwe Rietwijker’ ontwerpt NEXT Architects een nieuw cultuurhuis aan het Parlevinkerplein in Amsterdam-Noord. Een cultureel centrum voor de wijk Banne-Noord met een theaterzaal, verschillende activiteitenruimtes en een grote ontmoetingsruimte op de begane grond. En bovendien een broedplaats voor kunstenaars op de verdiepingen. De gemeente Amsterdam Kunst & Cultuur is opdrachtgever voor het Cultuurhuis, Stichting Buurtcentra is opdrachtgever voor de Broedplaats.

Het cultuurhuis maakt onderdeel uit van een nieuw te ontwikkelen woon- en verblijfgebied rondom het Parlevinkerplein, een stedenbouwkundig plan van SVP stedenbouw en architectuur. Zij ontwerpeRietn ook de 105 sociale huurwoningen van Rochdale in het bouwblok waar het cultuurhuis onderdeel van vormt.

Verbinding centraal

Het ontwerp van NEXT gaat uit van een open structuur waarin verbinding centraal staat, een robuust raamwerk dat flexibel en multifunctioneel inzetbaar is. In de architectuur zijn plein en activiteitenruimtes verbonden en vormt een stedelijke veranda op de verdieping een continuïteit van het publieke domein. Sheddaken geven het volume een markante contour.

Op de begane grond van 650 m2 van het cultuurhuis komen een workshop- of activiteitenruimte en horeca. Maar ook een cultuurzaal die ruimte biedt aan concerten en theatervoorstellingen. De eerste en tweede verdieping huisvesten een broedplaats van ateliers. Het cultuurhuis beoogt hiermee een verzamelgebouw te worden voor vele disciplines en gebruiksfuncties. Deze zullen bijdragen aan een culturele en maatschappelijke zingeving voor de gebruikers en bewoners van de wijk.

Open uitstraling

De begane grond van het cultuurhuis heeft een laagdrempelig karakter met een open uitstraling en is bedoeld voor iedereen uit Banne-Noord en omgeving. Kunst, cultuur en ontmoeting staan hier centraal. Zo kan iedereen uit de wijk kennis met elkaar maken. Samenwerken, ideeën opdoen en uitwerken vergroten de saamhorigheid in de buurt. Een belangrijke functie waarbij bewoners en belangstellenden vrij met elkaar kunnen ontwikkelen, maken, repeteren en uitvoeren en met en van elkaar kunnen leren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.