De herbouw van het Aviodome is een nieuwe fase ingegaan nu de iconische koepel wind- en waterdicht is. De eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland is daarmee een stap dichterbij. Bouwer APR Projects legde de laatste hand aan de coating van de bijna 23 meter hoge koepel. De locatie wordt begin november in gebruik genomen.
Aluminium panelen koepel
Het herbouwen van de dome is een uitdaging. Naast dat de originele bouwtekeningen ontbraken, moesten alle knooppunten van de 1.105 panelen van de koepel opnieuw gemaakt worden. Ook hebben weersomstandigheden een grote grote impact op de herbouw. Zo zetten de aluminium panelen van de koepel onder invloed van de zon uit, om even later weer in te krimpen. En een koepel met een vrije overspanning van bijna 60 meter en een gewicht van ruim 70.000 kilo die aan een hijskraan hangt, vangt volop wind. “Het spannende aan zo’n circulair project is dat niemand je kan vertellen hoe je daarmee om moet gaan. Je zoekt ter plekke naar oplossingen, zoals een flexibele pvc-coating voor de naden of het spannen van kabels om de koepel te stabiliseren”, vertelt Gerhard van Rijswijk van APR Projects.
Vloeroppervlak van 5.000 m2
Het Aviodome komt te liggen in Amsterdam-West, aan de snelweg A5. In het Aviodome bevindt zich straks een grote plenaire zaal die ruimte biedt aan groepen tot 1.000 personen. Verder worden er 16 subzalen en moderne horecafaciliteiten gerealiseerd. De locatie heeft een vloeroppervlak van 5.000 m2 en is geschikt voor onder meer beurzen en congressen.
Circulair bouwen
De herbouw van het voormalige luchtvaartmuseum is een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. De koepel werd in 2003 van de sloop gered en krijgt een tweede leven. De betonvloer (75% gerecycled granulaat), de kozijnen (uit een voormalig kantoor van de Belastingdienst) en de stoelen (gemaakt van oude koelkasten met behulp van een 3D-printer) zijn een slim staaltje hergebruik.
Slim omgaan met grondstoffen
“Slimmer omgaan met grondstoffen, afval- en reststromen; dat is voor ons een speerpunt”, vertelt Timo Kruft, de initiatiefnemer achter de herbouw van het Aviodome”. Wij zijn ervan overtuigd dat bestaande materialen een locatie sfeer en karakter geven.
Duurzaamheidstechnieken in Aviodome
Om te zorgen dat bezoekers van de dome straks kunnen genieten van een congres of evenement, krijgt de koepel wel een upgrade met nieuwe duurzaamheidstechnieken. Geen gasaansluiting, maar een warmte-koudeopslaginstallatie die in de winter warmte uit de bodem haalt om de koepel op te verwarmen, in de zomer blijft het door het omgekeerde principe lekker koel binnen. Hoogwaardige isolatie van de glaspui, slimme klimaattechniek en zonnepanelen die de warmte-koudeopslaginstallatie aansturen maken van het Aviodome een locatie met een zeer lage CO2-foodprint.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.