De explosieve opkomst van zelflerende software vergroot ook de invloed van AI op bouwkundige ontwerpen. AI creëert op basis van algoritmes 3D-modellen die rekening houden met de belangrijkste architectonische parameters. Wessel van Beerendonk (Studio RAP) en Hèrm Hofmeyer (TU/e) delen hun ervaring hiermee op 7 mei in Nijmegen. De vraag rijst: wat zijn de beloftes en risico’s van AI voor architectuur? Neem een kijk in de wereld van de artificiële architectuur met ontwerper Wessel van Beerendonk (Studio RAP) en bouwkundige Hèrm Hofmeyer (TU/e) op 7 mei a.s. in LUX Nijmegen.
Architectuurcentrum Nijmegen organiseert op 7 mei ‘de artificiële bouwmeester‘ in het kader van een Stad vol verlangen.
Architectonische en stedenbouwkundige ontwerpbureaus gebruiken steeds vaker kunstmatig intelligente software die tijdrovende berekeningen uit handen neemt van ruimtelijk ontwerpers. Zo legt het programma Forma van Autodesk een digitale basis voor een ontwerp en maakt het moeiteloos afwegingen voor anders complexe en tijdrovende ontwerpbeslissingen. Programma’s als Grasshopper en Rhino gaan nóg verder en creëren op basis van algoritmes complexe 3D-modellen die rekening houden met de belangrijkste architectonische parameters.
Met AI kunnen ontwerpers alle randvoorwaarden, van het bouwbesluit tot eisen omtrent waterberging en hittestress, gemakkelijk in de ontwerpfase integreren. Windstudies, BENG-analyses, zon- en schaduwanalyses, geluid en daglichttoetreding worden geautomatiseerd, waardoor ontwerpers meer tijd hebben voor esthetisch ontwerp.
Digitale architecten
Precies dit was de reden waarom Wessel van Beerendonk Studio RAP (Robotics Architecture Production) oprichtte: uit ongenoegen dat een tekenteam zijn 3D-ontwerpen platslaat tot tweedimensionale tekeningen, om vervolgens vaak buiten Europa te vervaardigen: ‘Een architect was vroeger ontwerper, tekenaar en bouwmeester. Tegenwoordig is hij nog slechts stilistisch adviseur.’ In robotisering zag van Beerendonk de oplossing om deze klassieke rol van de architect weer naar zich toe te trekken.
Hèrm Hofmeyer (TU/e) betoogt waarom hij het nut inziet van een vergaande en efficiënte inzet van AI binnen de bouwkunde: niet alleen gebouwen zelf kunnen worden geoptimaliseerd, maar ook en vooral de onderliggende ontwerpprocessen. Hofmeyer laat zien hoe je digitale ontwerpers uit diverse disciplines kan programmeren, zodat een volledig ontwerpproces gesimuleerd wordt. Zo worden ontwerpteams begrepen en ondersteund.
Black box-probleem AI
Tot slot gaan van Beerendonk en Hofmeyer in gesprek over de maatschappelijke impact van met algoritmes gemaakte architectuur. Beslissingen van zelflerende AI zijn vaak achteraf niet in te zien, het zogenaamde ‘black box-probleem’. Wie is aansprakelijk voor ontwerpfouten als AI wordt ingezet? Wat is de rol van de ontwerper als gebouwen ontworpen kunnen worden zonder tussenkomst van een menselijke architect? En hoe realistisch is een scenario waarbij de architect nog slechts een bijrol heeft?
Datum: dinsdag 7 mei
Tijd: 20:00 – 21:30 uur
Locatie: LUX, Nijmegen
Tickets: €5,- | studenten en sponsoren gratis
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.