Hoe ziet een wereld eruit die 8 miljard mensen kan herbergen? Dit kun je zelf ervaren in de wereldtuinbouwtentoonstelling van de Floriade. Het thema van de tienjaarlijkse tentoonstelling is dit maal ‘Growing Green Cities’. Op het terrein in Almere worden allerlei oplossingen getoond die ervoor kunnen zorgen dat we alle mensen op onze aarde kunnen huisvesten en voeden. In het levende laboratorium van de Floriade maak je kennis met groene en duurzame technologie en wordt hoop voor de toekomst aangewakkerd.
The Natural Pavilion: circulair bouwen
Een van de bijzonderste bouwwerken op de Floriade is The Natural Pavilion. Binnen negen maanden is dit bijna 100% biobased en volledig demontabel gebouw neergezet. Zo’n twintig Nederlandse bedrijven werkten samen om te laten zien hoe er in korte tijd een circulair, biobased en natuur-inclusief gebouw kan worden neergezet. Het paviljoen is hét voorbeeld van hoe er nu al op duurzame wijze gebouwd kan worden. The Natural Pavilion omvat alle ‘buzzwords’; het is circulair, modulair (of demontabel), biobased en natuur-inclusief. Daarnaast wordt het digitaal ontworpen en geïndustrialiseerd ‘gebouwd’; in een fabriek dus.
The Natural Pavilion is het klimaatakkoord in de praktijk. Met de door het consortium ontwikkelde bouwmethode bewijzen ze dat er nu al aan de klimaatambities van 2050 kan worden voldaan. Er zijn al veel oplossingen mogelijk voor de huidige maatschappelijke problemen, zoals het woning-, energie- en grondstoffentekort, de verduurzaming van de landbouw en het herstel van de biodiversiteit. In een duurzaam gebouw zoals The Natural Pavilion vind je verschillende innovatieve en duurzame oplossingen, zoals een nieuwe vorm van regenwateropvang, een duurzame funderingsoplossing en minimaal energieverbruik.
Levenscyclus analyse van Hedgehog Company
Voor de bouw van The Natural Pavilion was het noodzakelijk om de milieu-impact van het gebouw én zijn losse componenten in kaart te brengen. Hedgehog Company heeft hiervoor een grote bijdrage geleverd, door de duurzame visie te vertalen naar het ontwerpteam. Zij gaven handvatten om de meest duurzame keuzes te maken en continue de impact op het milieu te berekenen. Ook werkten ze aan de opschaling van biobased materialen, door van tien producten een levenscyclus analyse (LCA) te maken. Tot slot onderzochten ze de impact van een nieuwe, duurzame fundering op het milieu en hoe dit kan worden toegepast op een grotere schaal.
Tot en met 9 oktober is de Floriade open en kan iedereen zich laten inspireren voor een duurzamere wereld. The Natural Pavilion wordt na de Floriade gedemonteerd en zal daarna drie jaar dienst doen in verschillende natuurgebieden als expositieruimte en filmtheater. Daarna wordt het gebruikt voor de nieuwbouw van de FlevoCampus, een kennisinstituut voor stedelijke voedselvraagstukken. Het project is een schoolvoorbeeld voor circulair en modulair bouwen.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.