Defacto Architectuur & Stedenbouw heeft een maquette gemaakt waarop verhalen over de relatie tussen het landschap en het watersysteem van het Rijnmond gebied te zien zijn. Door middel van animaties en films laat de maquette de logica van het watersysteem in relatie tot het landschap zien.
De eerste serie films laat zien hoe het gebied is ontstaan, aan de hand van verhalen van experts zoals Han Meyer en prof.dr.ir Bas Jonkman. Te zien is de overgang van een natuurlijke delta naar een gecontroleerd rivierengebied, de groei van de relatie tussen de haven en de stad, de werking van een polder en de aanleg van de Deltawerken na de watersnoodramp van ’53.
Klimaatverandering
Daarna wordt er doorgekeken naar de toekomstige opgaven in relatie tot klimaatverandering: we zien hoe het gebied zou onderstromen in geval van een dijkdoorbraak en welke maatregelen het Deltaprogramma voorstelt om het gebied in de toekomst veilig te houden. Er wordt ingezoomd op enkele icoonprojecten van de Nederlandse waterbouw, zoals de Zandmotor en het Ruimte voor de Rivierproject ‘ontpoldering Noordwaard’
Onderwijsdoeleinden
De maquette wordt gebruik voor onderwijsdoeleinden en bij bezoeken van internationale delegaties aan de TU Delft. Nieuwe films, presentaties en animaties kunnen aan de opstelling worden toegevoegd, zodat deze kan meegroeien met de nieuwste ontwikkelingen.
De maquette is gemaakt in opdracht van de familie Volker-van Zwieteren ter nagedachtenis van hun zoon ir. Thijs van Zwieteren. Hij studeerde in 2013 af in de waterbouwkunde bij prof.dr.ir Bas Jonkman. Hij stierf vijf maanden later als gevolg van een ongeval. Zijn bul werd begin 2014 in een speciale bijeenkomst met vrienden en familie postuum uitgereikt. De maquette werd aan de faculteit civiele techniek van de TU Delft geschonken.
Sponsors
Hoofdsponsor is de familie van Zwieteren. Hoogheemraadschap van Delfland, Van Oord, Rijkswaterstaat, Witteveen en Bos, HKV, IV-groep, Deltares, Fugro en de Provincie Zuid-Holland droegen ook bij aan het project.
Foto’s: Defacto architectuur en stedenbouw, Frank Auperlé
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.