Diamant van het Leidseplein

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Diamant van het Leidseplein

Door: Redactie ArchitectuurNL | 26-01-2022

Half januari is Bouwbedrijf J.P. van Eesteren gestart met de herbouw van de ‘Heineken Hoek’ aan het Leidseplein. Het Amsterdamse MVSA Architects tekende voor het ontwerp en zette het gebouw op de kaart door de dubbele gevel met een diamantachtige uitstraling. Het duurzame karakter komt tot uiting door onder meer het materiaalgebruik en de energiezuinige verwarming- en lichtinstallaties.

Het gevelconcept van MVSA Architects heeft een symbolische betekenis. In het verleden van Amsterdam speelde diamantslijpen een prominente rol en ook nu nog is deze industrie een populaire toeristische trekpleister. Het ontwerp is dan ook geïnspireerd op de beroemde Koh-i-Noor (‘berg van licht’) steen, die in 1852 door de Amsterdamse diamanthandelaar Mozes Coster voor het Britse koningshuis werd nagemaakt. Het ontwerp sluit hiermee direct aan bij het Amsterdamse verleden en geeft het monumentale gebouw een maatschappelijke betekenis.

Willekeurige variatie

De gevel is dubbel uitgevoerd. De binnenwand bestaat uit plaatpanelen van aluminium waarop een driehoekig patroon in drie verschillende dieptes is aangebracht. Hierdoor ontstaat een subtiel reliëfeffect. Dezelfde materialen, kleur en patroon strekken zich uit tot de dakbehandeling.

De transparante buitenhuid bestaat uit glazen driehoeken die onder verschillende hoeken zijn geplaatst. Overdag creëren de gefacetteerde binnen- en buitenvlakken een coruscaterend spel van licht en schaduw. ’s Nachts wordt de huid van binnenuit verlicht door energiezuinige led-verlichting.

Elk glaspaneel is een gelijkbenige driehoek met twee gelijke zijden van 1,2 m. Deze driehoeken zijn gemonteerd op punten van gepolijst RVS spiegel. Omdat de punten op drie verschillende diepten zijn aangebracht, heeft elke driehoek een verschillende combinatie van hoeken aan zijn drie zijden heeft. Dit systeem, dat met Octatube Engineering is ontwikkeld geeft het ontwerp een subtiele maar opvallende mate van willekeurige variatie, gecreëerd door een software-algoritme. In feite zijn er zoveel mogelijke combinaties dat vrijwel elke driehoek zijn eigen unieke reeks hoeken heeft.

Om de staalconstructie te minimaliseren zijn slanke staalkabels toegepast die de glazen huid beschermt en de indruk van lichtheid versterkt.

Project

De herontwikkeling is een project van de Caransa Groep in samenwerking met Heineken Nederland. Op de tweede tot en met de zesde verdieping herbergt het gebouw een 4-sterren hotel. De kelder, begane grond en eerste verdieping zijn bestemd voor andere horeca. De voormalige serre maakt plaats voor een transparante luifel waaronder het terras en de entrees zich bevinden.

Behalve een bouwwerk met bijzondere uitstraling wordt het ook een duurzaam en energiezuinig gebouw. Zo is er veel gebruik gemaakt van hergebruikte materialen en zijn PV-panelen, een warmtepomp, zelfsluitende kranen, hoogwaardige isolatie en energiezuinige verlichting toegepast.

Afbeeldingen: Bert Rietberg voor JP van Eesteren, MVSA Architects

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.