Dorte Mandrup architect Werelderfgoed Centrum Waddenzee

Nieuws

Dorte Mandrup architect Werelderfgoed Centrum Waddenzee

Door: Jacqueline Knudsen | 10-04-2018

Dorte Mandrup is na een uitgebreide selectie gekozen als architect voor het Werelderfgoed Centrum Waddenzee in Lauwersoog. De Deense architect presenteerde haar ontwerp vandaag. Naar verwachting opent het centrum in 2020 haar deuren voor publiek. De totale investeringskosten zijn ruim 29 miljoen euro. Het plan voor het Werelderfgoed Centrum (WEC) is in samenwerking met een twintigtal organisaties tot stand gekomen, waaronder diverse milieu- en natuurorganisaties zoals de Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, de Natuurschool en diverse ondernemers.

Science & Experience Centre

Het nieuwe Werelderfgoed Centrum zal een internationaal voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid en het samenbrengen van educatie, onderzoek, ondernemerschap en beleving. Het wordt een Science & Experience Centre waarin het Wad in al haar facetten de hoofdrol speelt. Het gebouw zal onder andere onderdak bieden aan wisselende exposities over Werelderfgoed Waddenzee, de Nationale Parken Lauwersmeer en Schiermonnikoog en de ontstaansgeschiedenis van het Waddengebied.

Het nieuwe centrum wordt gebouwd op de kruising tussen de kalme wateren van het Lauwersmeer in de haven en de Waddenzee waar het getij domineert. “We vonden inspiratie in de veranderende getijden van de Waddenzee, dit vertaalden we in de geleidelijke spiraalachtige helling van de vloeren. Elk niveau van het gebouw dat naar de volgende leidt, geeft de gasten het gevoel hebben dat ze één zijn met het tij “, legt Dorte Mandrup uit.
Het gebouw staat op houten palen boven het waterniveau. Dit refereert aan historische havenpieren en is een eerbetoon aan de haven van Lauwersoog.
Een schuine plint verbindt het gebouw aan de boulevard en daalt geleidelijk af naar het water. Intern wordt de structuur bepaald door een ononderbroken helling met open vloerplaten.

Exposities, onderzoek en Pieterburen

Het gebouw biedt onderdak aan tentoonstellingsruimtes, kantoor- en onderzoeksfaciliteiten, het Zeehondencentrum Pieterburen en een café, restaurant en hotel. Vanuit het gebouw krijgen bezoekers een prachtig 360 graden uitzicht op de Waddenzee, het Lauwersmeer en het agrarische landschap. Het restaurant bevindt zich naast het zeehondencentrum en biedt gasten uitzicht op de zeehonden, terwijl een dakterras een panoramisch uitzicht biedt over het Wad. Het centrum wordt startpunt voor tal van excursies en expedities per fiets, boot of te voet in het gebied. Als onderdelen van het WEC worden ook een Wadhal en een nieuw hotel (50 kamers) gerealiseerd. In de Wadhal kunnen innovatieve ondernemers zich vestigen.

Architect Dorte Mandrup

Mandrup heeft haar sporen internationaal ruimschoots verdiend en staat bekend om haar iconische architectuur en het inpassen van ontwerpen in bijzondere, complexe landschappen. Ze heeft veel ervaring met het bouwen van dit soort centra in onder meer Denemarken, Duitsland en Groenland.

Volgens Mandrup is de bijzondere positie aan de Waddenzee, een uitdaging geweest voor haar ontwerp. “Ik heb nog nergens een plek gezien waar het menselijk handelen zo hard wordt gescheiden door enerzijds de natuur, anderzijds een economische haven”.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.