BiermanHenket architecten, CEPEZED en Office Winhov, in samenwerking met Studio Linse zijn de 3 architectenbureaus die geselecteerd zijn om een voorstel te doen voor de verbouwing van het stadhuis in Leiden. Architectenbureaus konden hun referenties inzenden, waarmee zij dienden aan te tonen dat ze deze complexe opgave aankunnen. In totaal waren er 41 inzendingen.
Het stadhuis wordt deels verbouwd zodat het beter benut kan worden voor bestuurlijke en ambtelijke huisvesting. Door de kantoorverdiepingen in het gebouw opnieuw in te richten kan er een groter aantal ambtenaren werken. De publieksbalies worden verplaatst naar een andere locatie, hierdoor komt de begane grond van het stadhuis vrij voor andere publieke functies.
Complexe opgave
De complexiteit van de opgave zit hem enerzijds in de monumentale status van het gebouw. Het stadhuis dateert uit begin van de jaren ‘30. Aanpassingen aan het, deels monumentale, interieur en de benodigde bouwkundige en installatietechnische aanpassingen aan het gebouw vragen maatwerk. De aanpassingen moeten zorgvuldig en met respect voor de historische waarde worden ingepast.
Drie geselecteerde bureaus
De 3 geselecteerde architectenbureaus BiermanHenket architecten, CEPEZED en Office Winhov werken hun voorstel verder uit. De voorstellen worden eind april gepubliceerd en tentoongesteld. Iedereen mag hierop een reactie geven. De binnengekomen reacties worden verzameld en gaan dan naar de beoordelingscommissie die dit meeneemt in haar uiteindelijke gunningsadvies aan het college.
Geschiedenis bouw stadhuis Leiden
Het stadhuis van Leiden werd vanaf 1932 gebouwd onder leiding van architect C.J. Blaauw, nadat het oorspronkelijke gebouw ten onder ging in de Leidse stadhuisbrand van 1929. Bij de wederopbouw bleef van het oorspronkelijke complex alleen de voorgevel uit circa 1600 van architect Lieven de Key behouden. Het gebouw is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde wegens het Traditionalistische ontwerp, de bijzondere Pompeïaanse elementen en de hoge kwaliteit van de ornamenten, de aan het gebouw verbonden beeldende kunsten en de detaillering, waardoor het gebouw zich kwalificeert als Gesamtkunstwerk.
Foto: Gemeente Leiden
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.