Dutch Design bij Nieuwe Instituut in Rotterdam

Actualiteiten, Exposities, Nieuws

Dutch Design bij Nieuwe Instituut in Rotterdam

Door: Redactie ArchitectuurNL | 04-06-2024

Dutch Design staat centraal bij ‘Dutch, More or Less. Hedendaagse Architectuur, Design en Digitale Cultuur’ dat begin juni is geopend. In deze langlopende presentatie bij het Nieuwe Instituut in Rotterdam is twee jaar lang te zien hoe veelzijdig en onderscheidend het ‘Dutch design’ is dat sinds de jaren negentig wereldwijd zo’n impact heeft gemaakt.

De presentatie omvat ruim zeventig Nederlandse ontwerpers, architecten en digitale makers. Van iconen als OMA, Victor&Rolf, Iris van Herpen en Bas van Abel tot onverwachte namen. Van interactieve installaties tot mode-items, maquettes en meubelstukken.

Nieuwe Dutch Design ideeën

Juist omdat Nederland zelf in allerlei opzichten is vormgegeven en geconstrueerd, bieden deze ruimten, objecten en interacties van oudsher een voedingsbodem voor nieuwe ideeën. De presentatie verkent aan de hand van verschillende vragen dan ook hoe de grenzen tussen de drie disciplines sinds de jaren negentig zijn vervaagd. Gedreven voor urgente sociale en ecologische vraagstukken en nieuwe technologieën.

Iconische werken uit de jaren negentig

Dutch, More or Less start met een ‘trip down memory lane’ met verschillende iconische werken uit de jaren negentig. In een tijd van toenemende mondialisering en de opkomst van internet werd Nederlands ontwerp, vaak met steun van de overheid, snel van internationaal belang. Dit weerspiegelt in de kenmerkende speelsheid en positiviteit van de opgenomen werken uit de drie disciplines.

Onder andere te zien zijn de maquettes van het Circustheater Zandvoort van Sjoerd Soeters en Expo 2000 van MVRDV; de ‘long neck bottle van Hella Jongerius en de gatenstoel van Gijs Bakker; en digitale werken zoals ‘De Digitale Stad’ en de registratie van de ‘Doors of Perception’-conferentie van Mediamatic.

Van wat ze zijn naar wat ze doen

In het tweede deel van de presentatie over Dutch Design verschuift de nadruk dan ook van wat design inhoudt, naar wat het kan doen en betekenen. Sinds de jaren negentig vervaagden de grenzen tussen de drie ontwerpdisciplines steeds meer in de gedeelde manieren waarop ontwerpers urgente maatschappelijke en ecologische vraagstukken benaderden. Soms zo dat ze niet meer als afzonderlijk te onderscheiden waren.

De werken in dit deel, afkomstig van na de eeuwwisseling, zijn niet langer geclusterd naar discipline. Aan de hand van zes mogelijke vragen wordt gekeken naar de Nederlandse ontwerppraktijken. Hoe ontwerp je met de natuur, in plaats van ertegen? Welke intelligenties hebben we nodig in de toekomst? En wat is Nederlands eigenlijk?

Wisselende commissies

Gedurende de looptijd van twee jaar zal elke vijf maanden ruimte aan nieuw werk worden gegeven. Afkomstig van opkomende ontwerpers, die onder de titel ‘Wat komt hierna?’ onderzoeken in welke richting Nederlands ontwerp zich in de toekomst zou kunnen bewegen.

De eerste ontwerper op deze plek is de in Amsterdam gevestigde digitaal kunstenaar en illustrator Black Childish (Mickaël Mehala). Op een speelse wijze combineert hij de felle kleuren, cultuur, natuur en figuren van zijn geboorte-eiland Martinique met een vertrouwd Nederlands ontwerp: het bekende zwart-witgestreepte stoplicht. Zijn werk is te zien tot 20 oktober 2024, waarna het wordt opgevolgd door Estelle Bariol / Studio ACTE.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.