Student Industrieel Ontwerpen Eveline Bijleveld heeft met de door haar ontworpen Bend Bench de eerste Duurzaamheidsprijs van de Hogeschool Rotterdam gewonnen. In opdracht van VelopA uit Leiderdorp heeft zij een straat-/parkbank ontworpen volgens de principes van Cradle to Cradle. Prof.
Michael Braungart heeft het ontwerp positief beoordeeld. Samen met de Amerikaanse architect William A. McDonough is hij de grondlegger van Cradle to Cradle en adviseert ondernemingen en overheden over de hele wereld. VelopA is Nederlands grootste aanbieder van producten voor de inrichting van de openbare ruimte. Nog dit jaar wil VelopA de eerste gecertificeerde Cradle to Cradle straat-/parkbank op de markt brengen.
Kwaliteit blijft
“Alles draait om materiaalscheiding en makkelijke ontmanteling. Goedbedoelde recycle-bankjes zijn een gruwel,” aldus Eveline Bijleveld. “De gemixte kunststoffen zijn niet te scheiden en de milieuwinst is daardoor nihil. Mijn ontwerp is van verzinkt zuiver staal met een basis uit één stuk en een zuiver nylon6 (eventueel gekleurde) bekleding, gifvrij, degelijk en straks 100 procent te recyclen in de eigen materiaalbaan. De kwaliteit van de materialen blijft daardoor behouden.”
Economie en ecologie
De constructie van de Bend Bench kan bijna niet simpeler. De basis is uit één stuk staal gemaakt, zonder bouten en moeren. De bank is niet gevoelig voor vandalisme of beschadigen. De bank bestaat uit twee materialen.
– Verzinkt staal is een goede keuze. Zink blijkt een stuk gezonder te zijn dan aanvankelijk gedacht. Ook het ministerie van VROM oordeelt positief over het gebruik van verzinkt staal. De energie die verbruikt wordt bij zinkrecycling blijft een moeilijk punt in de discussie. Daar moeten oplossingen voor komen.
– De zitting en de rugleuning van de bank worden bekleed met een plaat PA6 (nylon6). Deze plaat kan gekleurd zijn zodat de bank een frisse look krijgt. Daarnaast voelt het oppervlak minder extreem koud of warm. Ook het regenwater loopt er gemakkelijk vanaf. PA6 (Nylon 6) kan aan het eind van de levenscyclus van de bank teruggebracht worden in de eigen materiaalstroom. Bijvoorbeeld tapijt- en kantoormeubelfabrikanten gebruiken ook PA6.
Verzamelpunt
Dit betekent dat VelopA een keten kan vormen met deze bedrijven. Zij kunnen allemaal hun nylon(afval) in dezelfde materialenstroom kwijt. Hoe meer afval, hoe meer voedsel voor nieuwe producten. Zo’n verzamelpunt bestaat nog niet. Ook hier moet een oplossing voor komen.
Lees ook: Cradle to cradle belangrijker voor architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.