Materia en Cultiwall daagde ontwerpers en architecten uit om een groen landmark te ontwerpen op een bijzondere openbare plaats in of rond Amsterdam. Bee Public, design lab voor jonge ontwerpers opgericht door Streetlife, ging de uitdaging aan en ontwierp de Eco Wigwam. Dit verticaal groen object is genomineerd als 1 van de finalisten. Op 6 september 2012 wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens het evenement ‘Living Walls & Roofs’.
Met de Eco Wigwam wil Bee Public de gemeenschap in aanraking brengen met Outdoor Sustainability. Het concept Eco Wigwam is een losstaand groen object met verschillende vlakken Verticaal Groen. Het hoger geplaatste groen voorziet in een permanente groene toon in de buurt. In de panelen voor “Urban Gardening” kunnen kinderen hun eigen moes/kruidentuintje aanleggen en onderhouden.
De bij speelt een essentiële rol in het bestuiven en de groei van de planten. Door de verstedelijking kunnen bijen zich steeds moeilijker nestelen. Om de biodiversiteit te verbeteren in de buurt, is in de Eco Wigwam een “bijenhotel” geïntegreerd.
Het object is tevens geheel zelfvoorzienend. Regenwater wordt opgevangen en opgeslagen. Dit wordt gebruikt voor bewatering en is ook toegankelijk via een waterpunt aan de zijkant. Verder voorziet de Eco Wigwam zichzelf van de benodigde elektriciteit door middel van zonnecellen.
Het ontwerp van de Eco Wigwam is gepositioneerd op de kop van het Java Eiland bij de school “De Kleine Kapitein”. In deze omgeving leven veel kinderen.
De eentonige omgeving vraagt om een speels element, interactie met de gemeenschap, en vooral een groene toon. Met dit ontwerp wil Bee Public deze locatie een groen impuls geven en de gemeenschap in aanraking brengen met Outdoor Sustainability.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.