Eerste energieneutrale winkelcentrum

Actualiteiten, Nieuws, Project kort

Eerste energieneutrale winkelcentrum

Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-11-2023

Gebiedsontwikkelaars AM en VanWonen hebben met de realisatie van het allereerste energieneutrale winkelcentrum van Nederland een unieke mijlpaal bereikt. Begin november werd het nieuwe duurzame winkelhart van Nijmegen-Noord officieel in gebruik genomen. Burgemeester Hubert Bruls verricht de openingshandeling vaan een van de hoogtepunten in de ontwikkeling van de gebiedsontwikkeling Hart van de Waalsprong.

Het winkelcentrum, gerealiseerd door Dura Vermeer, is energieneutraal, klimaatadaptief en natuurinclusief en is ontworpen door architectenbureau De Zwarte Hond. De exploitatie van het zonnedak is in handen van de lokale energiecoöperatie Buren van Bliek waarvan bewoners en ondernemers lid kunnen worden. Daarnaast wordt gebruikgemaakt van het warmtenet van Vattenfall.

Baksteenarchitectuur

De architectuur van het Hart van de Waalsprong bouwt voort op de kenmerkende Nijmeegse baksteenarchitectuur. Deze versterkt de stedenbouwkundige opzet. De twee forse bouwblokken zijn door middel van verschillende ontwerpmiddelen geleed in een kleinere maat en schaal, die past bij de openbare ruimte en het achterliggende programma.

Deze ontwerpmiddelen omvatten onder andere parcellering, de wijze van stapelen van het programma, het gebruik van setbacks en optoppingen, de materiaalkeuze en het gebruik van stedenbouwkundige accenten.

Thijs Huis in het Veld, projectdirecteur bij Hart van de Waalsprong CV, is trots op het resultaat: “Nu, naast de woningen en het parkeerhuis in het eerste plandeel, ook het grootste deel van het energieneutrale winkelcentrum is opgeleverd, worden de duurzame kwaliteiten goed zichtbaar. De energie die nodig is voor het centrum wordt zoveel mogelijk ter plekke én duurzaam opgewekt. Zo biedt het zonnedak op parkeerhuis Bliek ruimte aan ruim 1.200 PV-panelen, die zowel het winkelcentrum als de wijkbewoners direct van groene stroom voorzien.”

Natuurinclusief

In heel Hart van de Waalsprong is aandacht voor natuurinclusiviteit. In de gevels van veel woningen en appartementen en ook in het Parkeerhuis – een ontwerp van architectenbureau Korth Tielens – zijn op de daarvoor geëigende plaatsen nestkasten (in-) gebouwd voor huismussen, gierzwaluwen en vleermuizen. Verder dragen de  groene gevels en blauwe daken volop bij aan de duurzaamheid van het plan. De groene gevels zorgen voor verkoeling van de buitenlucht of verbetering van het binnenklimaat. Ze vormen onderdeel van het stedelijk ecosysteem en de stedelijke biodiversiteit. Groene gevels houden ook regenwater vast, waardoor er minder regenwater naar de waterzuiveringsinstallaties hoeft worden afgevoerd. Ze werken geluidsisolerend en hebben een positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens.

Blauwe daken vangen extra regenwater op bij hevige regenval. Ze zorgen voor verkoeling en waterbuffering. Regenwater is relatief schoon water en kan worden hergebruikt voor verschillende doeleinden, zonder dat dit gezuiverd hoeft te worden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.