Eerste prefab hennephuis ter wereld opent deuren

Nieuws

Eerste prefab hennephuis ter wereld opent deuren

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-11-2018

Hennepbouwer Dun Agro opent op 30 november en 1 december de deuren van het naar eigen zeggen eerste prefab hennephuis ter wereld. Door deze techniek is hennepbouw een serieus alternatief geworden voor de reguliere woningbouw, stelt Dun Agro. Hennep is een duurzaam lokaal gewas waarmee betaalbare energiezuinige en aardbevingsbestendige huizen kunnen worden gebouwd en de lokale kringloopeconomie kan worden gestimuleerd.

Prefab henneppanelen

Bouwen met hennep is niet nieuw. Maar Dun Agro maakt met prefab henneppanelen voor het eerst de weg open voor hennep in grootschalige woningbouwprojecten. “Tot nu toe werd bouwen met hennep alleen gedaan door bevlogen pioniers die zelf hun eigen, organische woning wilden bouwen”, aldus directeur Albert Dun. “Dat is prachtig, maar op die manier blijft het kleinschalig. Met de huidige fabriek en 1.100 hectare landbouwgrond kunnen we 500 woningen per jaar realiseren, en opschalen is zeker mogelijk.”

Hennephout

De bouwtechnische mogelijkheden van hennep zijn groot. Voor de hennepbouw wordt het ‘hennephout’ gebruikt. Hennepteler, -verwerker én bouwbedrijf Dun Agro heeft in 2015 een fabriek opgezet waarin hij dit hennephout mengt met leisteenkalk en water. Vervolgens giet hij dit in een houten skelet en perst het tot ‘prefab’ panelen op maat, die de muren én het dak van een woning kunnen vormen. Na drie maanden natuurlijke droging kunnen deze zeer lichte panelen op de bouwplaats direct in elkaar gezet worden en zorgen daarmee voor een sneller, gemakkelijker en schoner bouwproces dan met beton.

Isolatie en binnenklimaat

Het bouwmateriaal heeft goede isolerende eigenschappen. Daarnaast zorgt een hennepmuur voor een ademend binnenklimaat met een natuurlijke vocht- en warmte- en geluidsisolatie. De open structuur zorgt er voor dat een hennephuis in de hoogste categorie ‘aardbevingsbestendigheid’ valt. Het klimaat is zeer gebaat bij bouwen met hennep: de plant neemt tijdens het groeien per hectare 13,5 duizend kilo CO2 op, en blijft dat doen in de hele levensduur van het huis. Een hennephuis heeft daardoor een negatieve CO2 voetprint.

Kansen voor regionale boeren

Vezelhennep (niet te verwarren met de wietplant) wordt nu in kleine schaal in Nederland geteeld, maar heeft enorm groeipotentieel. Behalve voor de bouw kan het gebruikt worden voor kleding, veevoer en kunststoffen. Hennep groeit snel en heeft weinig pesticide en kunstmest nodig waardoor het makkelijk biologisch geteeld kan worden. De diepe wortels verbeteren de bodem en de hele plant wordt gebruikt. Voor boeren is het een ideaal tussengewas tussen andere oogsten door en wordt door sommigen al genoemd als het toekomstige vierde akkerbouwgewas.

Op 1 december is het huis geopend voor geïnteresseerden en kunt u een kijkje nemen aan de  Tuinbouwwijk 14 te Oude Pekela.

Fotografie: Dun Agro

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.