De eerste editie van ‘Energiepark Dinner Talks’ is achter de rug. Deze inspiratieavond over thema’s die relevant zijn voor Energiepark en de stad Leiden is georganiseerd om met diverse betrokkenen het vraagstuk in te duiken: hoe bouwen we waardevolle communities? Gastprogrammeur van de eerste editie is het Rijnlands Architectuur Platform (RAP).
Hoe ontstaan betekenisvolle ontmoetingsplekken die onmisbaar zijn voor gemeenschapsvorming? Hoe creëer je een nieuwe woonbuurt die van waarde is voor bewoners, gebruikers, de buurt en de stad? En wat kunnen we leren van andere plekken? Belangrijke vragen die ook centraal staan in de ontwikkeling van Energiepark Leiden. Tijdens een diner met stadmakers, architecten, vrienden van het singelpark, vertegenwoordigers van de Binnenvest woningbouwverenigingarchitecten, bouwkundigen én bewoners van Energiepark is tijdens het ‘Energiepark Dinner Talks’ het gesprek aangegaan.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2023/11/1-rap3-1024x768.jpg)
Programma
De avond – georganiseerd rondom een diner – startte met een inspiratieronde en werd vervolgd door diverse lezingen. Onder meer van stedenbouwkundige Martin Verwoest die een pleidooi houdt voor zogenaamde ‘third places’: sociale omgevingen die gescheiden zijn van thuis, zoals kerken, cafés, sportclubs en dorpshuizen. Volgens Martin zijn ‘third places’ essentieel bij het bouwen van waardevolle gemeenschappen.
Journalist en sociaal geograaf Floor Milikowski gaat in op het vraagstuk ‘hoe bouwen we waardevolle communities?’. Zij geeft aan “We moeten een omgeving creëren waar mensen zich prettig voelen. Een omgeving voor verschillende soorten mensen, waar verschillende functies samenkomen. Of zoals de Deense architect en stedenbouwkundige Jan Gehl zegt: “Cultures and climates differ all over the world, but people are the same. They’ll gather in public if you give them a good place to do it.”
Aan de slag
Na de lezingen wordt in kleine groepjes nagedacht over manieren waarop van het toekomstige Energiepark een fijne plek is te maken waar waardevolle communities kunnen ontstaan. Dit resulteert in een aantal duidelijke actiepunten:
- Communities variëren in grootte en ontstaan rondom verschillende onderwerpen;
- Er is ruimte nodig voor zowel reuring als rust;
- De buitenruimte maken we aantrekkelijk en we onthekken, ontstenen en vergroenen;
- Er moeten onbestemde plekken blijven die ruimte bieden voor initiatieven van bezoekers en bewoners;
- Het gebied moet toegankelijk zijn én blijven;
- De zetten in op het verbinden van nu al aanwezige communities (van bijvoorbeeld de bewoners van de Makerscentrale en PLNT);
- Het is essentieel nu de contouren van de community van de toekomst vast te leggen zodat toekomstige bewoners en gebruikers van Energiepark niet het wiel opnieuw uit hoeven te vinden.
Veel besproken is daklozenopvang De Binnenvest, die ook binnen het nieuwe Energiepark een plek krijgt. Iedereen is het erover eens dat de mensen die gebruik maken van deze opvang een plek moeten krijgen om zich terug te trekken. Een plek die van hen is, een plek waar ze rust kunnen vinden.
Ruimte voor experimenteren
Hoe kunnen we in de tijdelijkheid een aantrekkelijke community maken van bewoners, ondernemers, gebruikers en omwonenden? ‘Door ruimte te bieden om te experimenteren’, luidt een van de ideeën. Maar misschien ook door het erfgoed dat er nu staat, waar mogelijk, te behouden. Ook wordt gepleit voor het gebruik van de loze ruimte tussen gebouwen, bijvoorbeeld door er leuke events te organiseren zoals pop-upfestivals.
Wat Floor betreft zou het tegengeluid in de richting van de geldgedreven projectontwikkelaars sterker moeten zijn. De ideeën van vanavond zijn te voorzichtig vindt zij. “Het kost moeite, energie en toewijding, maar ga iets doen. Ga met elkaar aan de slag.”
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.