Terugblik MaterialDistrict Rotterdam 2019

Evenementen

Terugblik MaterialDistrict Rotterdam 2019

Door: Petra Starink | 20-03-2019

MaterialDistrict Rotterdam 2019 was een groot succes met 50 lezingen van materiaalexperts, 140 exposanten en innovatieve materialen. Meer dan 7.5000 bezoekers uit de werelden van Architecture, Interiors, Textiles & Fabrics, Products, Urban & Landscapes en Print & Sign konden hun hart ophalen aan alles wat nieuw is in hun sector.

Brede selectie aan innovatieve materialen

Bezoekers en exposanten waren zeer te spreken over het evenement. Vooral de brede selectie aan innovatieve en duurzame materialen die bezoekers konden bekijken, voelen en ruiken en de combinatie van disciplines werden geprezen. Het open karakter van de beursvloer, en het uitgebreide lezingenprogramma zijn voor de bezoekers een reden om volgend jaar terug te komen.

Ambassadeurs

Gedurende het evenement werden de zes sectoren vertegenwoordigd door zogenaamde ‘sectorambassadeurs’ die als experts voor hun sector optraden. Voor de sector Architecture waren dit Ben van Berkel en Filippo Lodi (UNStudio en UNSense), voor Interiors het designduo Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe (Van Eijk & Van der Lubbe), voor Products Anouk Groen (RNA Design), voor Textiles & Fabrics Anne Marie Commandeur (Stijlinstituut) en Liesbeth in ’t Hout, voor Urban & Landscapes Cees Donkers (voormalig stadsarchitect Eindhoven) en voor Print & Sign was dit Annemarie Kleve (Anders2).

Huidige trends op materiaalgebied

In haar eigen tentoonstelling van materialen die in het afgelopen jaar gescout zijn, presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste huidige trends op materiaalgebied: circulariteit en duurzaamheid. De tentoonstelling was opgedeeld in drie categorieën, namelijk biocycle (materialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke bronnen), technocycle (materialen gemaakt van gerecyclede, niet-hernieuwbare materialen, zoals beton, plastic en glas), en ‘performative’ materialen, waaronder materialen vallen die slimmer, duurzamer en/of anderszins beter zijn.

Materialen van natuurlijke bronnen

In haar eigen tentoonstelling van materialen die in het afgelopen jaar gescout zijn, presenteerde MaterialDistrict de belangrijkste huidige trends op materiaalgebied: circulariteit en duurzaamheid. De tentoonstelling was opgedeeld in drie categorieën, namelijk biocycle (materialen gemaakt van hernieuwbare, natuurlijke bronnen), technocycle (materialen gemaakt van gerecyclede, niet-hernieuwbare materialen, zoals beton, plastic en glas), en ‘performative’ materialen, waaronder materialen vallen die slimmer, duurzamer en/of anderszins beter zijn.

Like Leather

In het verlengde van het thema duurzaamheid, presenteerde MaterialDistrict in samenwerking met Yksi Expo de tentoonstelling ‘Like Leather’, waarin projecten werden gepresenteerd die leer(achtig) materiaal maken van onverwachte bronnen, zoals leer van koeienmagen, maar ook uit plantaardige bronnen, zoals bananenvezels en koffiedik.

Sector Products

Binnen de sector Products koos ambassadeur Anouk Groen voor de thema’s ‘Eat me’, ‘Fold me’, ‘Love me’, en ‘Reuse me’, naar aanleiding van trends die in deze sector kunnen worden gespot. Lezingen gegeven door, onder meer Groen en Satyendra Pakhalé (Satyendra Pakhalé Associates). Bezoekers konden genieten van een koffietafel gemaakt van snoep, en lampen van oude Cd’s.

Sector Print & Sign

Trends uit de wereld van Print & Sign zijn volgens ambassadeur Annemarie Kleve ‘Digital’ en ‘Effects’. Het lezingenprogramma werd gerepresenteerd door experts Jutta Birkenhauer van papierbedrijf GF Smith, en Ariane van Mancius van New Now Next.De tentoonstelling bestond uit verschillende types papier en een printer die afbeeldingen rechtstreeks op de muur print.

Sector Architecture

De belangrijkste trends die ambassadeurs Ben van Berkel en Filippo Lodi van architectenbureau UNStudio en UNSense signaleren binnen de sector Architecture zijn ‘Technology’, ‘Health’, ‘Social Impact’ en ‘Media’. Lezingen werden gegeven door onder anderen Lodi, Maurizio Montalti van myceliumbedrijf Mogu, en andere experts. MVRDV leverde een mock-up van hun Bulgarigevel in Kuala Lumpur voor de tentoonstelling.

Sector Urban & Landscapes

Ambassadeur Cees Donkers ziet als belangrijkste ontwikkelingen binnen deze sector de thema’s ‘Urban Lab’, ‘Water’, ‘Green’ en ‘Social Design’. Het lezingenprogramma van de sector Urban & Landscapes werd gepresenteerd door Donkers, Anouk van der Poll (vanderPolloffice) en Eduard Böhtlingk van Böhtlingk architecture. De tentoonstelling omvatte onder andere stoeptegels die wildgroei stimuleren en tegels die helpen regenwater op te slaan en af te voeren, als ook een verkeersbord van bamboe.

Sector Interiors

Ambassadeurs Niels van Eijk en Miriam van der Lubbe stelden het thema ‘Dialogue’ centraal. Tijdens het lezingenprogramma van Interiors gaven Van der Lubbe, Lex Pott, Arne Lijbers van Mecanoo architecten en Jos Stuyfzand van Philips interessante lezingen over de laatste trends en ontwikkelingen binnen deze sector. De expositie omvatte, onder andere, tapijt van palmleer, tegels van algen en een stoel gemaakt van zeewier.

Sector Textiles & Fabrics

In de sector Textiles & Fabrics zien ambassadeurs Anne Marie Commandeur en Liesbeth in ’t Hout de thema’s ‘Digital’, ‘Crafts’ en ‘Recycling’ als de belangrijkste huidige trends. In het lezingenprogramma spraken onder meer Commandeur en Niek Pulles (Nike), en de tentoonstelling liet een scala aan interessante modeobjecten zien, waaronder schoenen met zolen van oude kauwgom en een jurk gemaakt van graswortels.

MaterialDistrict Rotterdam 2020

MaterialDistrict Rotterdam 2020 vindt plaats van 10 – 12 maart in Rotterdam Ahoy.

Fotografie: Petra Starink

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.