Vanaf 28 september 2019 is in het Centraal Museum Utrecht de tentoonstelling Dromen in beton over Kanaleneiland en Hoog Catharijne te zien, waar verleden, heden en toekomst van de twee Utrechtse wijken wordt belicht.
Kanaleneiland en Hoog Catharijne
Kanaleneiland was een van de modernste woonwijken van Nederland na de tweede wereldoorlog en winkelcentrum Hoog Catharijne het grootste overdekte winkelcentrum van Europa. De 2 projecten werden toen gepresenteerd als projecten die een oplossing boden voor problemen waar Utrecht mee kampte. Kanaleneiland, de woonwijk met veel groen waarin ook ruim baan was voor de auto was precies wat Utrecht nodig had. Het zou het woningtekort oplossen en Hoog Catharijne zou het verkeersvraagstuk oplossen. De beide projecten stonden binnen enkele decennia eerder symbool voor problemen dan voor oplossingen. Anno 2019 bouwt de stad opnieuw met veel elan aan de toekomst. Tijd om de balans op te maken.
Verhalen van bewoners
Persoonlijke verhalen spelen een belangrijke rol in de tentoonstelling. Verhalen van bewoners uit de begintijd van Kanaleneiland worden verteld en ook ondernemers en bewoners van het eerste uur van Hoog Catharijne komen aan het woord.
Dromen in beton
‘Dromen in beton’ bevat naast hedendaagse kunst onder andere foto, film, mode en meubels. Tijdens de tentoonstelling worden diverse randprogramma’s georganiseerd. In de tentoonstelling zullen iedere zondagmiddag -om drie uur- architecten, stedenbouwers, historici, politici en kunstenaars bijdragen aan een visie op bouwen in de toekomst en kunnen bezoekers met hen in gesprek. Onder anderen Joris Luyendijk, journalist en schrijver, Ella Vogelaar, voormalig PVDA minister voor Wonen, Wijken en Integratie, Marco Broekman, architect en stedenbouwer (één van de makers van de nieuw te bouwen wijk Merwede) en Ries Adriaansen, één van de initiatiefnemers projectgroep ‘50 jaar gastarbeiders Utrecht’, zullen hieraan een bijdrage leveren.
Museum werkt samen met bewoners uit Kanaleneiland
Het Centraal Museum werkt rondom de tentoonstelling nauw samen met bewoners uit Kanaleneiland. Gidsen uit de wijk verzorgen samen met de gidsen van het museum instaprondleidingen door de tentoonstelling op zondagmiddag. Daarnaast is er een samenwerking met Resto van Harte. Zij zullen diners verzorgen voor bewoners uit de wijk tezamen met medewerkers van het museum.
De tentoonstelling is van 28 september 2019 t/m 19 januari 2020 te bezoeken in het Centraal Museum Utrecht, Agnietenstraat 1.
Foto: Het Utrechts Archief
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.