Alle ontwerpen van Gispens hand kregen een nummer in plaats van een naam. Verschillende ontwerpen kregen een bijnaam zoals de Spinnekoplamp, de Morrisstoel en de Mug. Op de tentoonstelling Gispen – WHAT’s in a NAME in het Van Eesteren Museum in Amsterdam is de ontwikkeling van die naamgeving van 1916 tot heden te zien aan de hand van Gispenmeubelen en -lampen met bekende bijnamen. De tentoonstelling is te zien tot en met 19 september 2021.
De originele collectiestukken die te zien zijn, komen uit het depot van Stichting Gispen Collectie en het depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Sommige stukken hebben zo’n sterk ontwerp dat ze nog steeds in omloop zijn.
Meubelfabriek Gispen
Meubelfabriek Gispen werd in 1916 opgericht door de Nederlandse industrieel ontwerper en ondernemer Willem Hendrik Gispen (1890–1981). Hij begon in de jaren 20 van de vorige eeuw met het maken van functioneel meubilair en lampen. De zakelijkheid was een belangrijk onderdeel van de moderne uitstraling. Alle meubelen en lampen kregen (daarom) een nummer in plaats van een naam. Gispen had veel architecten en ontwerpers in zijn vriendenkring met wie hij nadacht over zijn ontwerpen. Zij wilden allen graag licht en transparantie brengen in een tijd waarin dit niet geheel vanzelfsprekend was. Die uitgangspunten, licht, lucht en ruimte, vormen ook de basis van de plannen van leeftijdsgenoot Cornelis van Eesteren die, net als Willem Hendrik Gispen, studeerde voor architect aan de Academie van Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen in Rotterdam.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2021/07/Van-Eesteren-Museum-Tentoonstelling-Gispen-WHATs-in-a-NAME-Foto-Rosa-van-Rumpt_2000-1024x1147.jpg)
Geen naam, maar nummer
Deze tentoonstelling, waarin de (bij)naam van ontwerpen de leidraad is, is een breuk met de manier waarop Gispenproducten tot in het recente verleden werden gepresenteerd. In het verleden was het gebruikelijk om producten van Gispen descriptief naar soort chronologisch op nummer te presenteren. Die vorm van presentatie doet volgens de Stichting Gispen Collectie echter geen recht aan wijdere sociaal-, kunsthistorische en typologische beschouwingen en aan analyse van het oeuvre van Gispen. Voor de tentoonstelling GispeN.U uit 2018 ging de Stichting Gispen Collectie voor het eerst uit van concepten. Transparant, voor iedereen, tijdloos, maatwerk en duurzaam vormden de parameters voor de analyse van 100 jaar Gispen in die tentoonstelling. De expositie Gispen – WHAT’s in a NAME zet een volgende stap op de ingeslagen weg van analyse en presentatie.
Tentoonstelling Gispen – WHAT’s in a NAME
Van Eesteren Museum (Van Eesteren Paviljoen), Noordzijde 31, Amsterdam
Tot en met 19 september 2021
Iedere donderdag t/m zondag, 12.00-17.00 uur
Foto: Rosa van Rumpt
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.