Stoelenmaker Caspar Labarre

Exposities

Stoelenmaker Caspar Labarre

Door: Petra Starink | 02-11-2016

In HANDWERK nodigt het Zeeuws Museum ontwerpers en vakopleidingen uit om aan de slag te gaan met ambachtelijke technieken. Hout staat centraal. Stoelenmaker Caspar Labarre speelt dit keer een hoofdrol. Het hout wat Caspar gebruikt is afkomstig van en boom die hij zelf oogst, splijt en zaagt. Op de Dutch Design Week 2016 was Caspar te zien in hal 4 van het Klokgebouw.

Uiltjesstoel

In eindeloze, meditatieve handelingen, schaaft en verbindt Caspar het hout tot een stoel. Voor zijn eigen meesterstuk laat Caspar zich inspireren door de negentiende eeuwse uiltjesstoelen uit de collectie van Zeeuws Museum. De stoel, met meestal een rieten zitting, komt veel in Zeeland voor en kenmerkt zich door een uitgesneden ‘uiltje’ in de rugleuning. Bijzonder detail is dat de afbeelding wel op een uil lijkt maar eigenlijk een pot met varens voorstelt.

Houtbewerking en technieken

HANDWERK brengt hem samen met Cees Droste, scheepstimmerman bij de Meermanwerf in Arnemuiden, een meester in eeuwenoude afdichtingstechnieken. Deze specifieke kennis uit de scheepsbouw deelt hij met Caspar die zijn eigen werkwijze er sterk in herkent. Gezamenlijk nemen ze de VMBO leerlingen van de afdeling Bouwen, Wonen & Interieur van Het Goese Lyceum onder hun hoede. Die leren niet alleen de technieken van Cees en Caspar maar ook een nieuwe manier van werken. De leerlingen maken samen een museumstuk waar je wel op kunt zitten. Eén voor in de tentoonstelling en eén voor op de werf in Arnemuiden.

De tentoonstelling HANDWERK is nog te zien tot en met half juni 2017 in het Zeeuws Museum, Abdij(plein) in Middelburg.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.