Utopia van Carlijn Kingma

Exposities

Utopia van Carlijn Kingma

Door: Jacqueline Knudsen | 09-01-2018

Carlijn Kingma exposeert utopische architecturale tekeningen en maquettes in het Gemeentemuseum in Den Haag. De expositie is het gevolg van de New Babylon Award, die Kingma in 2017 won. Deze nieuwe prijs wordt uitgeloofd aan het beste afstudeerproject aan de TU Delft op het snijvlak van architectuur en kunst. De prijs is in het leven geroepen door de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft en het Gemeentemuseum Den Haag.

Carlijn Kingma (Zutphen, 1991) is de eerste winnaar van deze New Babylon Award. “Net als Constant Nieuwenhuys of de kunstenaars van De Stijl, zoekt Kingma naar een balans tussen architectonisch ontwerp en beeldende kunst”, verklaart Benno Tempel, juryvoorzitter en directeur van het Gemeentemuseum. “In haar werk schept zij nieuwe werelden waarin bestaande grenzen tussen kunst en leven vervagen. Daarmee staat zij in de traditie van radicale denkers van wie er velen zijn vertegenwoordigd in de collectie van het Gemeentemuseum Den Haag. Met de prijs willen we onderstrepen hoe ook de nieuwe generatie kunstenaars en architecten op zoek zijn naar vormen die het leven transformeren tot kunst.”

Geschiedenis van de Utopische Traditie

Eind 2016 studeerde Carlijn Kingma af aan de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft, ze behaalde een 10 met haar thesis “The Institute of Utopianism”. Kingma’s tekeningen en modellen tonen de utopie als een plek waar het haalbare en het verlangen kunnen samensmelten tot ongekende, nieuwe werelden. Samen vormen de werken een alternatieve cartografie van de hedendaagse maatschappij waarin onze hang naar een ‘Utopia’ wordt onderzocht. Een van de werken uit de thesis die in de expositie wordt getoond is “Een Geschiedenis van de Utopische Traditie” (zie afbeelding), een reis door de wereld van de westerse Utopie om te begrijpen hoe de realiteit zich altijd heeft gevormd tussen onze angsten en onze verlangens. Hierin heeft Kingma 41 westerse utopieën verwerkt, van Plato’s Republiek, Thomas More’s Utopia, religieuze utopieën, Karl Marx Communistisch Manifest tot George Orwells distopie 1984. In de film hieronder licht Kingma dit bijzondere werk toe.

Jeroen Junte interviewt binnenkort Carlijn Kingma voor een publicatie in ArchitectuurNL 2 2018.

Carlijn Kingma – Utopia in zicht
t/m 26 februari 2018
Gemeentemuseum Den Haag
Beeld: Carlijn Kingma, maquette, 2017

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.