Wereldwijd worden rond 1970 futuristisch ogende capsules gebouwd. Vaste en mobiele varianten, solitaire units die soms ook kunnen worden ingeplugd in verticale stations. Een van die UFO-achtige huizen is nu geland in Museum Boijmans Van Beuningen, en is daar t/m 9 oktober de blikvanger in de tentoonstelling ‘Futuro – Utopie in constructie’.
Futuro is de naam van een mobiel vakantiehuis, ontworpen als after-skicabine door de Finse architect Matti Suuronen, waarvan het prototype in 1968 klaar was. Dit prototype staat nu voor het eerst na de restauratie temidden van andere stukken uit de collectie van het Boijmans, die allemaal binnen het thema passen: de zoektocht naar de perfecte vorm.
Hoofdvorm van de Futuro is een ellipsoïde (een driedimensionale ellips) met een doorsnede van 8 meter en een hoogte van 4 meter. Deze zuivere en van binnen zeer ruimtelijke vorm ligt in een stalen ring die weer staat op vier stalen V-poten. In de 16 polyester sandwichpanelen zijn 20 ovale perspex ramen uitgespaard. De toegangstrap lijkt op een uitklapbare vliegtuigtrap.
Space Age architectuur
In Finland heeft de firma Polykem 20 van deze plastic huizen gebouwd. Ook zijn er licenties verkocht aan fabrieken in 25 landen, de schattingen over de totale productie lopen uiteen van 100 tot 200. Op dezelfde dag dat Apollo 11 op de maan landde, kopte de New York Times ‘Saucer shaped house arrives on earth’ boven het bericht dat de Futuro in Philadelphia was gearriveerd. Tijdens de oliecrisis in 1973 stokte de productie, vanwege de hoge productiekosten van plastic. Futuro wordt steeds meer gezien als exponent van de Space Age architectuur, maar is voor alles een fraai staaltje van ingenieurskunst.
Prototype
Het prototype heeft een lichtblauwe buitenschil en een paarse binnenkant met rode vloerbedekking en bekleding. Er is een ruime woonkamer, een kleine badkamer, een piepkleine keuken en twee slaapkamertjes met elk drie bedden. Verlichting is geïntegreerd in wanden en meubels. Vanaf 1973 is het prototype lange tijd in bezit geweest van Matti Suuronen. In 1997 koopt Sjarel Ex het prototype aan voor het Centraal Museum in Utrecht en in 2007 koopt Ex voor de tweede maal de Futuro no. 000, nu als directeur van het Boijmans.
Restauratie
Tussen 1973 is het prototype vele malen gedemonteerd, verplaatst en weer in elkaar gezet voor exposities. Dat de schil en het interieur geen goed gedaan. Tijdens de recente restauratie onder leiding van Lydia Beerkens, restaurator moderne kunst gespecialiseerd in kunststoffen , zijn beschadigingen hersteld, gaten gevuld en ontbrekende delen aangevuld. Nu staat Futuro voor het eerst temidden van andere voorwerpen uit de collectie van het Boijmans die de zoektocht naar de perfecte vorm illustreren. Tijdens de huidige expositie mogen bezoekers wel op slofjes en in kleine groepjes de Futuro in. De aankoop (€ 14.500) en restauratie (€ 100.000) van de Futuro zijn mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij.
Futurische architectuur in ArchitectuurNL
Futuro is echt een kind van zijn tijd. Eind jaren ’60 groeide het geloof dat de mens door de ruimte zou reizen en ook op andere planeten zou kunnen wonen. Architecten gaan hiervoor futuristische ontwerpen maken, die sterk afwijken van bestaande huizen en steden. Over Futuro en andere futuristische huizen verschijnt begin juni in ArchitectuurNL nummer 4 een artikel.
De opening van de expositie is 28 mei, in aanwezigheid van de architect Matti Suuronen.
Futuro – Utopie in constructie is te zien t/m 9 oktober 2011 in Boijmans van Beuningen
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.