Het vernieuwde gemeentehuis in het Gelderse Twello is in gebruik genomen door de gemeente Voorst. Het gebouw is ontworpen door De Twee Snoeken en heeft een volledig uit kalkhennep opgetrokken gevel; niet eerder is dit biobased materiaal op deze schaal in Nederland toegepast volgens het architectenbureau. Een bijzondere eerste Rondeel-oplevering vindt plaats op 31 maart.
De Twee Snoeken kreeg de vraag van de gemeente Voorst om een aantrekkelijk en uniek gemeentehuis te ontwerpen. Een gebouw dat niet zomaar een willekeurig kantoor, maar écht een Huis van de gemeente is.
Circulair
Het bestaande gebouw is begin jaren ’80 gerealiseerd en voldeed niet meer aan de huidige duurzaamheids- en comforteisen. Omdat het oude gemeentehuis wel een goede, constructieve structuur had, is we besloten deze betonnen constructie te handhaven. Verder is het gebouw helemaal circulair gestript tot het casco en opnieuw duurzaam opgebouwd. Daarbij zijn zoveel mogelijk materialen toegepast die bij de productie ervan CO2 hebben opgevangen in plaats van hebben uitgestoten.
Bijzonder is bovendien dat de gemeente Voorst het architectenbureau de volledige ontwerpopgave gaf; een Total engineering-opgave. De opdrachtgever heeft zo maar één contractpartij als adviseur en stelde hiermee De Twee Snoeken verantwoordelijk voor de realisatie van zowel het exterieur- als interieurontwerp, het projectmanagement en de technische uitwerking.
Kalkhennep
De focus op circulariteit leidde onder meer tot een gevel die volledig is vervaardigd van kalkhennep. Voor het maken van het bouwmateriaal is in Groningen 13 hectare aan hennep geplant en na vier maanden geoogst. Stukjes van de houtachtige stengel (de scheven) zijn gemengd met kalk en water en vervolgens in een bekisting gestort. Daarbij heeft het materiaal een sterk isolerend vermogen en reguleert het vocht voor een comfortabele en gezond binnenklimaat. De gemarmerde structuur van de kalkhennep is beschermd maar zichtbaar gehouden door een semitransparante keimafwerking aan te brengen.
Met de realisatie van de grootste kalkhennepgevel van Nederland is dit bijzondere biobased materiaal voor het eerst op deze schaal ingezet.
Gasloos
Tevens is het gebouw voorzien van energiezuinige, gasloze installaties, een dak vol zonnepanelen en voor goede isolatie een transparante gevel aan de noordoostzijde en een meer gesloten gevel aan de zonzijde. Warmte- en koude-opwekking gebeurt middels een ijsbuffer. In de zomer wordt overtollige warmte opgeslagen in een grote, ondergrondse bak met water. Vanaf het begin van het koude seizoen wordt dit water gecontroleerd tot het vriespunt afgekoeld. Daarbij komt warmte vrij waarmee het gemeentehuis wordt verwarmd. Vanaf het einde van het stookseizoen wordt de kou juist aan de buffer onttrokken, om het gebouw te koelen.
Rondleiding 31 maart 2023
Wie geïnteresseerd is kan zich inschrijven voor een Rondeel rondleiding op 31 maart
- Locatie: Gemeentehuis Voorst, H.W. Iordensweg 17, 7391 KA Twello
- 14.30-15.00 uur : Inloop + ontvangst met koffie
- 15.00-15.30 uur : Presentatie in raadszaal
- 15.30-16.30 uur : rondleiding
- 16.30-17.00 uur : afsluiting met een drankje
Inschrijven voor de opening waarbij onder andere de projectleider van de gemeente Voorst – Ed Bakx – een presentatie houdt over de bijzonderheden van het gebouw.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.