Uit de twaalf inzendingen van dit jaar selecteerde de jury drie woonboten die kans maken op de titel ‘Woonboot van het Jaar 2018’. De kandidaten zijn woonschip Levantus, woonark De kleine ark en woonschip AM58 Concordia. De juryleden beoordeelden de inzendingen op de kwaliteit van het ontwerp (plattegrond, inpassing omgeving, materiaalkeuze), toegepaste techniek, duurzaamheid, vakmanschap en waterbeleving.
Naast een prijs toegekend door de vakjury is er ook de Woonboot van het Jaar-publieksprijs. Stemmen kan tot 15 mei. De publieksprijs wordt, net als de juryprijs, op 16 mei uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Amsterdam. De uitreiking is in handen van waterbewoner Waldemar Torenstra.
Woonboten onderdeel van leefomgeving
Historisch gezien is waterwonen een woonvorm die dikwijls gezien wordt als bohemien; juridisch was er maar weinig geregeld. Tegenwoordig is waterwonen een heel bewust gekozen, ietwat elitaire manier van wonen. Woonboten zijn een vast onderdeel van onze leefomgeving. De drijvende woningen doen niet onder voor een vrijstaande villa op de wal.
Woonboot van het jaar-verkiezing
De Woonboot van het Jaar-verkiezing laat zien hoe mooi wonen op het water kan zijn en wil waterwonen als volwaardige woonvorm op de kaart te zetten. Bovendien laat de prijs zien waar we in Nederland zo goed in zijn: bouwen op het water. De prijs zou verder moeten leiden tot (nog) meer vraag naar waterwonen en uiteindelijk tot meer ligplaatsen met een grote diversiteit aan hoogwaardige drijvende bouwwerken.
De keine ark
In 2014 bivakkeerden Maarten en Elize tweeënhalve week in een caravan om een van de vijf waterkavels te bemachtigen die de gemeente Dordrecht aan particulieren verkocht voor de zelfbouw van een drijvende woning. Na twee jaar papierwerk en nog eens twee jaar bouwen in de avonduren wonen ze nu eindelijk op hun plekje aan de voormalige scheepswerf. De kleine ark is een feit.
Betonnen drijflichaam
Waterbouwbedrijf Benecke uit Wormerveer maakte het betonnen drijflichaam van deze moderne waterwoning. De rest bouwde Maarten, van huis uit bouwkundig constructeur en eigenaar van een ingenieursbureau, helemaal zelf. Eerst prefab in de schuur en op het erf van zijn ouders. Later direct op het drijvende casco. Het resultaat mag er zijn: het huis is energieneutraal, lekker licht door de vele raampartijen, strak van buiten, warm en sfeervol vanbinnen.
AM58 Concordia
Midden in de Oude Houthaven in Amsterdam ligt de AM58 Concordia, de stoere viskotter van Vera en Bob. Hoewel ze met de huidige naam teruggrijpen op het verleden van het schip (Concordia is de naam van de scheepswerf waar de kotter ooit gebouwd werd), hadden ze de kotter ook gerust naar henzelf kunnen vernoemen: zowel het ontwerp als de bouwbegeleiding komt uit hun eigen koker.
De indeling – met in het achteronder een slaap- en badkamer voor Vera en Bob, en voor in het schip een zelfstandige plek voor hun vier tieners, inclusief eigen opgang, terras en woonkamer met kleine keuken – past helemaal in het moderne concept van flexibel multigeneratiewonen, met oog op de toekomst.
Oog op de toekomst
En ook aan de toekomst van de aarde is gedacht: het schip is uitgerust met zonnepanelen, een warmtepomp, een warmteterugwinningsunit, flinke isolatie, ledverlichting, een grijswatersysteem voor de toiletten en een apparaat dat het drinkwater volledig ontkalkt. Vera en Bob verwachten dat de AM58 Concordia daardoor aankomende winter energiepositief zal zijn.
Spits Levantus
De eyecatcher van deze Franse spits is de centrale houten trap van de woonkamer naar buiten. Een verblijfstrap, zoals de architect hem noemt: hij brengt je niet alleen naar een andere verdieping van de Levantus, maar nodigt ook uit om lekker op te gaan zitten en de hele ruimte te overzien. En alsof dat nog niet multifunctioneel genoeg is, herbergt-ie ook een hoop bergruimte.
Stille waterpomp
Het stuurhuis, met aangrenzend terras, is ook zo’n terugtrekplek. De verhoogde randen op het dek leveren een beschut zitje op, waar je heerlijk kunt vertoeven zonder al te veel op te vallen. Verder is dit duurzaam verwarmde schip er echter vooral een met open ruimtes. Dankzij de patio is de keuken lekker licht, en omdat de patio aan de openslaande deuren grenst, gaat binnen in de zomer naadloos over in buiten. Dat is waterwonen zoals het bedoeld is.
Qua interieur valt de eigenzinnige lampenverzameling van de eigenaren op. Die geven de Levantus een karakteristieke uitstraling, net als de verfrissend groene en roze wanden in plaats van het inmiddels zo geijkte wit. Ook mooi: de stille warmtepomp in de technische ruimte, die je helemaal niet hoort als de deur dicht is – de bron hangt op vijf meter diep in het water. Daardoor wordt het wel héél gemakkelijk om te genieten van deze bijzondere plek.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.