Het Museum voor Glas en Glastechniek wordt op 15 juni geopend in Veenhuizen. Initiatiefnemer Cees van Olst wil er een brug leggen tussen het rijke verleden, heden en toekomst van glas.
Sinds de ontdekking van glas, ± 1500 jaar voor Christus, heeft glas de wereld veroverd. De museumcollectie varieert van 7e eeuws gebruiksglas tot de moderne glastechnieken en glaskunst uit diverse delen van de wereld. Het Nederlands Museum voor Glas en Glastechniek is ondergebracht in twee gerestaureerde voormalige gedetineerdenwerkplaatsen aan de Oude Gracht nummer 4 in Veenhuizen, naast het Gevangenismuseum.
Het Museum voor Glas en glastechniek exposeert onder andere de bijzondere en omvangrijke glascollectie die in de voorbije decennia werd verzameld door glaskunstenaar Cees van Olst. De collectie omvat niet alleen uiteenlopende glazen kunstwerken, maar ook tal van glasobjecten die met elkaar de geschiedenis en betekenis van glas in cultuur, techniek en industrie vertellen. De collectie van Cees van Olst werd eerder permanent tentoongesteld in Hoogeveen en Schiedam.
Concept
Het nieuwe concept voor het Museum voor Glas en Glastechniek in Veenhuizen zal voorzien in vaste en wisselende (thema-tische) tentoonstellingen, demonstraties en workshops. Naast de tentoonstellingen zijn er dagelijks demonstraties glasblazen, waarbij Cees van Olst op spectaculaire wijze laat zien hoe met eeuwenoude technieken prachtige en veelkleurige glazen voorwerpen worden gemaakt.
In z’n demonstraties betrekt van Olst zijn publiek nauw bij de totstandkoming van een nieuw glazen object. Het publiek volgt het proces letterlijk van zo dichtbij dat de hitte van de oven voelbaar is.
Van Olst is blij dat hij met zijn Glasmuseum opnieuw een plek in Drenthe heeft kunnen vinden. “Ik ben ervan overtuigd dat Veenhuizen als dorp waar cultuur en cultuurgeschiedenis voor het oprapen liggen, een prima plaats is voor het Glasmuseum.” Van Olst wil graag dat het museum zich gaat ontwikkelen tot een internationaal Glasexpertise Centrum, waarin het behoud van kennis, kennisoverdracht, research en opleiding centraal zal staan.
Klik hier voor een filmpje over het Glasmuseum.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.