Glazen koepel over fort

Actualiteiten, Nieuws

Glazen koepel over fort

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-10-2015

Kunstfort Asperen in Acqouy heeft een glazen koepel over de luchtschacht in het midden van het fort. De bijzondere glazen leien hiervoor zijn het afgelopen jaar geproduceerd door leerlingen van de basisscholen uit de regio. De glazen koepel is ontworpen door Bureau SLA en is zaterdag officieel geopend. De glazen leien hangen aan stalen ringen die met spankabels in een houten koepelvorm zijn gehangen.

Kunstige afdekking

Peter van Assche van Bureau SLA kreeg het verzoek om de luchtschacht in het midden van het fort te voorzien van een afscherming tegen de regen, maar dan wel zo dat de vleermuizen er nog doorheen kunnen. Van Assche koos in de stijl van het huidige gebruik voor een kunstige afdekking. De keuze voor glas werd mede ingegeven door de ligging in de directe omgeving van Leerdam, waar SLA eerder het Glasmuseum voorzag van een unieke glazen loopbrug.

Draagconstructie

De glasplaten vormen eigenlijk het belangrijkste deel van de koepel. Niettemin was het realiseren van de draagconstructie voor de leien bouwtechnisch een minstens zo lastige klus. Gekozen is voor een draagconstructie aan de buitenzijde van de glazen koepel. Van binnenuit is daardoor alleen glas te zien, wat door het kleurgebruik een kunstwerk op zich vormt. De draagconstructie aan de buitenzijde bestaat uit houten spanten in een koepelvorm, met daarbinnen tien stalen ringen aan spankabels.

55o glasplaten

De 550 glasplaten zijn bijzonder in kleur, vorm en manier van productie. De glasplaten hebben een ‘haak’ aan de bovenzijde waarmee ze aan de stalen ringen zijn opgehangen, hebben een opstandje aan de linker zijkant, maar aan de rechterzijde ook nog een vouw over de gehele lengte. Daardoor ontstaat een wigvormige opening, waar de vleermuizen doorheen kunnen vliegen. De vorm van de glasplaat is zo ontworpen dat die op alle posities toepasbaar is, dus zowel onderin de koepel als bovenin, waar de diameter van de ringen steeds kleiner wordt en de positionering steeds meer horizontaal. De glasplaten overlappen elkaar zijdelings. Maar als er een beetje regenwater doorheen komt, is dat ook geen probleem.

Fusing en slumping

Van Assche wilde de glasplaten laten maken in de Glasblazerij van het Glasmuseum. Maar de gewenste vorm en grootte vereisten een ander productieproces: fusing en slumping (smelten en inzakken). Met fusing wordt gekleurd glaspoeder (frits) op de glasplaat gesmolten; met slumping wordt de vlakke glasplaat in de oven op een mal gelegd, waar die vervolgens in gaat zakken. Daarvoor is een speciale oven aangeschaft.

Tekst: Henk Wind
Fotografie: Frank Hanswijk

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.