De Glazen Muziekzaal, ontworpen door architect Pieter Zaanen en constructief ontwerper Mick Eekhout in de Beurs van Berlage in Amsterdam wordt afgebroken. De Glazen Muziekzaal bestaat 25 jaar en is de eerste grote kozijnloze glasconstructie in Nederland.
De Glazen Muziekzaal wordt afgebroken op last van de directie van de Beurs van Berlage omdat ze van 200 stoelen naar 700 stoelen willen voor conferenties. De Glazen Zaal is indertijd gebouwd voor het NedPhO, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het kamermuziekorkest.
De Graanzaal was nogal rumoerig vanwege de verhuurde kantoren op de verdiepingen en daarom was er een akoestische omhulling van de concertruimte nodig. Die werd uit respect voor Berlage geheel van glas gedacht. Zo werd de zaal een beetje hoekig neergezet in de voormalige Graanzaal, gebouwd als een gebouw in een gebouw. Het NedPhO is in 2012 verhuisd naar de Majellakerk in Amsterdam-West. Daarmee viel de meest regelmatige huurder weg voor het nieuwe management van de Beurs van Berlage dat inmiddels een budgetneutrale balans als ambitie heeft.
Eerste Glazen Muziekzaal in Nederland
Het project is zeer betekenisvol, want het werd naar het ontwerp van Octatube de eerste Glazen Muziekzaal in Nederland. Er zouden er nog een aantal volgen o.a. de Glazen Museumzaal in het Prinsenhof in Delft, en de Joodse Synagogezaal in Den Haag. Nu 25 jaar na de ingebruikname staat de Glazen Muziekzaal, de moeder van de glazen Octatube zalen op het punt te verdwijnen. Sinds een jaar zijn er verschillende pogingen ondernomen de zaal in een ander groot pleeggebouw onder te brengen. Dat is echter niet gelukt. Octatube vindt het heel treurig dat de afbraak op het punt staat te gebeuren, eind juli 2014. De wens is nog steeds om een gegadigde te vinden die het project wil adopteren. Om de zaal vervolgens te laten demonteren en vervolgens weer op een nieuwe positie in een bestaand gebouw als glazen zaal op te bouwen. De zaal heeft uitstekende akoestische eigenschappen en is 10 meter hoog, 9 tot 13 m breed en 22 meter lang.
Heb je belangstelling, laat het dan weten aan Mick Eekhout of Octatube.
Bekijk hier het artikel uit ArchitectuurNL 02 2014 in de rubriek “Bedreigd”.
Bekijk hier de video
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.