Het Trippenhuiscomplex en Rhapsody in West zijn de winnaars van de Gouden A.A.P. 2020 voor het beste gebouw van Amsterdam. Het transformatieproject van Office Winhov, Rijksvastgoedbedrijf en de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ontving de vakprijs. Het door TANGRAM architectuur en stedelijk landschap ontworpen wooncomplex in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F kreeg de publieksprijs.
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/09/Trippenhuiscomplex_Office-Winhov_RVB_Rene-de-Wit_22-1024x683.jpg)
Het Trippenhuiscomplex
Het Trippenhuiscomplex van Office Winhov in opdracht van Rijksvastgoedbedrijfen de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen ziet de jury als een meesterproef. “De excellente renovatie is spectaculair subtiel. Het project straalt vakmanschap en goed opdrachtgeverschap uit. Alle details kloppen. Ook al is het niet je stijl, je kunt niet om de kwaliteit heen. Het gebouw is dienstbaar aan de al eeuwenoude bewoner. De architect heeft zich gedragen als een ambachtsman en dat levert een ongekende kwaliteit op.”
![](https://www.architectuur.nl/wp-content/uploads/2020/09/5_Binnenterrein_credit-John-Lewis-Marshall_72-dpi.jpg)
Rhapsody in West
Rhapsody in West van TANGRAM architectuur en stedelijk landschap in opdracht van SBB & De Nijs JvS V.O.F heeft volgens de jury de meest directe invloed op de leefomgeving van mensen in de buurt en de leefbaarheid in de stad. Het is de opdrachtgever en architect gelukt om een oase te creëren op een onmogelijke plek, die qua architectuur zowel verrassend is, als naadloos aansluit op de omgeving. Het project is een prachtig voorbeeld van openheid en verbinding met de buurt in architecturale en sociale zin.
Download het volledige juryrapport
10 kanshebbers Gouden A.A.P.
De twee projecten werden gekozen uit tien kanshebbers op de Gouden A.A.P. 2020. De Amsterdamse Architectuur Prijs wordt sinds 2008 jaarlijks uitgereikt door ARCAM en is nadrukkelijk een onderscheiding voor architect én opdrachtgever.
Jury
De vakjury van de 13e editie bestond uit Cassandra Wilkins (architectuurhistoricus bij Crimson Historians & Urbanists), Julius Taminiau (architect en oprichter van Julius Taminiau Architects) en Caroline Nevejan (Chief Science Officer gemeente Amsterdam). De publieksjury werd gevormd door Enes Dedeić (advocaat), Johanna Bähn (ambtenaar en programmamanager) en Pim Fenger (politicoloog en ambtenaar).
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.