Eén van de gebouwen die opvalt op het terrein van de Floriade Expo 2022 is de nieuwbouw van de groene onderwijs- en kennisinstelling Aeres. De Hogeschool ligt aan één van de hoofdwegen en is bij aanvang van het collegejaar 21/22 in gebruik genomen. Kenmerkend: energieneutraal, klimaatadaptief en circulair. Hiermee past het ontwerp van BDG Architecten naadloos in het centrale thema van de aanstaande wereldtuinbouwtentoonstelling: ‘Growing Green Cities’.
De belangrijkste bouwsteen van het gebouw is ‘Groen’. Enerzijds als metafoor voor het duurzame karakter; anderzijds letterlijk: de ‘groene long’ met verschillende soorten groene wanden, planten en bomen, beweegt zich als een landschap door en over het gebouw, van entree tot dak. Het groen prikkelt de zintuigen en heeft als onderdeel van het living lab ook een educatieve waarde.
Verder is de hogeschool een plek geworden waar studenten graag studeren en verblijven. De gezondheid, het welzijn en het gebruiksgemak van medewerkers en studenten kreeg daarom veel aandacht in het ontwerp. Aeres gaat als eerste school in Nederland voor het Platinum WELL-certificaat.
Smart skin
Op het energetische vlak valt op de dat Aeres Hogeschool voorzien is van een zogenaamde smart-skin. Dit betekent dat gevels verschillende eigenschappen hebben, afhankelijk van de positie en oriëntatie. Zo zorgen pv-panelen aan de westkant naast energieopwekking ook voor zonwering. De oostzijde, gericht op de bomentuin van het Floriadeterrein, is volledig groen en kleurt mee met de seizoenen.
Het levendige natuur inclusieve groendak is zowel een aangename verblijfsruimte als een inspirerend leer- en experimenteergebied. Verder is een schaduwdak gerealiseerd van semi-transparante PV-panelen die de studenten beschermen tegen de zon én de opwarming van de school verminderen. Ook opgevangen regenwater dient als warmte-/ koelingsbuffer en voorziet in de bewatering van het groen op en aan het gebouw.
Circulair
Passend bij de duurzame ambities heeft BDG Architecten verschillende circulaire materialen in het gebouw verwerkt. Bijvoorbeeld zoals biocomposiet gevelbekleding, betongranulaat en hergebruikt hout voor de tribunetrappen, vlonders en buitenmeubels. De studs voor de binnenwanden zijn van gerecyclede metal. De modulaire opbouw maakt toekomstig hergebruik van bij Madaster geregistreerde materialen mogelijk.
Het hele project is prachtig vormgegeven in het Projectboek Aeres Hogeschool Almere ‘Gebouwd om de stad te laten leven’.
Foto: Gerard van Beek; rederingen BDG Architecten
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.