Het groene visitekaartje

Actualiteiten, Nieuws

Het groene visitekaartje

Door: Redactie ArchitectuurNL | 07-06-2016

Nico Wissing en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel ontwikkelden in opdracht van het Ministerie van EZ het groene visitekaartje van de BV Nederland; een Travelling Ecodome. Na Amsterdam, reist het Ecodome over de wereld met een nieuw geluid uit Nederland: Nederland als duurzame delta.

Travelling Ecodome

Groen vormt de basis voor het Travelling Ecodome, waarbij de bijzondere vormgeving, maar vooral de combinatie van de onderdelen uniek is. Het laat bezoekers zien en beleven hoe groen integraal onderdeel is van lifestyle en een gezonde leefomgeving. Wetenschap heeft aangetoond dat groen een intrinsieke waarde heeft. In het paviljoen wordt deze toegevoegde waarde voor de maatschappij vertaald in oplossingen en vormgeving die verwonderen en inspireren.

Oranje bloemkelk

Het stalen karkas van de imposante dome wordt gevormd door ‘bladeren’ bedekt met mos die het regenwater langdurig vasthouden en fijnstof afvangen uit de lucht. Zonnepanelen op het karkas zorgen voor een energieneutrale dome. Technische innovaties zoals een speciale fijnstof afvang technologie, ontwikkeld door ENS Technology in samenwerking met de TU Delft, worden toegepast. Met een capaciteit van 10.000 m3 per uur zuivert deze continu de lucht, waardoor het een heerlijke en schone plek wordt om te verblijven. (Wilde) bloemen, fruitbomen, maar ook (biologische) bloeiende bollen tonen de biodiversiteit.

Centraal in de dome staat een reusachtige, circa 10 meter hoge oranje ‘bloemkelk’ met een wilgentenen zitmand. Een plek om te gaan zitten om een gesprek te voeren of om even om je heen te kijken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het unieke in- en exterieur van het Ecodome.

Foto’s: Marcel Peuijn

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.

Gerelateerd

Tags: , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.