Op vrijdag 15 en zaterdag 16 februari 2013 vindt in Amsterdam het festival ‘Het Wonder van Eindhoven’ plaats. Amsterdam zet de lichtstad in de schijnwerpers met een cultureel festival, een boek en aandacht op digitale televisiekanalen. De plannen werden gepresenteerd tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.
Het Wonder van Eindhoven
Waarom is Eindhoven de interessantste stad van Nederland? Wat is het geheim van deze inspirerende stad? Het Wonder Van Eindhoven belicht de stad als creatieve biotoop en laat zien hoe Eindhoven in de twintigste eeuw fungeerde als een Silicon Valley avant la lettre en hoe de stad zich opnieuw uitvindt in de eenentwintigste eeuw. Eindhoven was de stad van Philips, de cd-speler, het fameuze NatLab en de automobielfabriek DAF. Vandaag de dag is de stad nog steeds een symbiose van bedrijfsleven, wetenschap, kunst en cultuur met onder andere de nieuwe bedrijvigheid op Strijp-S, de Dutch Design Week, de Design Academy, de High Tech Campus en de Technische Universiteit. In 2011 werd de stad gekozen tot slimste regio ter wereld.
Creatieve biotoop
Tijdens het festival in Amsterdam op 15 en 16 februari zijn er optredens, lezingen, tentoonstellingen en presentaties en is er aandacht voor popmuziek, design, beeldende kunst, documentaires, geschiedenis en wetenschap. Allemaal in het teken van Eindhovens heden en verleden als creatieve biotoop. Het Wonder van Eindhoven wordt vastgelegd in boekvorm door Arno Kantelberg, hoofdredacteur Esquire, met Brabantse roots. De VPRO besteedt aandacht aan Het Wonder Van Eindhoven vanuit themakanalen Geschiedenis, Wetenschap en de VPRO Gids. Het digitale kanaal Holland Doc 24 staat vanaf 16 februari een week lang in het teken van de lichtstad met documentaires over Eindhoven.
Programma Het Wonder van Eindhoven
Het Wonder van Eindhoven opent op vrijdag 15 februari geopend met een DAF defilé door Amsterdam. Op zaterdag 16 februari is er een design conferentie in De Balie met diverse sprekers, waaronder Dingeman Kuilman en Gijs Bakker, over de invloed van Eindhovens ontwerp op de wereld van het design. In de avond is er een programma in Paradiso. Onder andere Arno Kantelberg, Rob van Hattum, Charles Esche (van Abbemuseum), en Frans Nauta (oud-secretaris van het Innovatieplatform) zullen spreken, afgewisseld met korte productpresentaties door designers en mensen van de Technische Universiteit en de High Tech Campus. En muziek van Eindhovense artiesten en artiesten van nu die muziek brengen uit de rijke catalogus van het Philips platenlabel, met onder andere The Kik, Anneke van Giersbergen, Ad van Meurs, Armand en Fresku. Eindhovense humor is er onder anderen van Theo Maassen. Het programma gaat de nacht in met Het Oud Eindhovensch Acid Feest (afgekort OEF) in samenwerking met Meubelstukken, STRP, MU, GLOW en Temporary Art Centre.
De Melkweg Galerie toont het werk van een aantal Eindhovense fotografen: Ruud Balk (Ateliers); Norbert van Onna (Architectuur) en Jos Jansen (High Tech Campus) van 31 januari t/m 28 februari 2012. Ook in de Cinema en de Mediaroom wordt een Eindhoven programma vertoond. Er is een designroute van Eindhovens design op diverse locaties in Amsterdam, in samenwerking met Dutch Design Week. En Science Center NEMO maakt een tentoonstelling over Licht, van een oude lamp van Edison tot hedendaags led licht.
Voor meer informatie over het programma kijk op www.wondervaneindhoven.nl
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.