Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) organiseert op donderdag 5 september 2024 het tweede Europese historische moestuinensymposium. Het congres vindt plaats op Culinair Estate Parc Broekhuizen en de historische moestuin van Landgoed Zuylestein in de provincie Utrecht.
Doelen van dit symposium zijn het internationaal profileren van de belangrijkste Nederlandse historische moestuinen, het uitwisselen van kennis en praktijkervaringen en het verder versterken en uitbouwen van het informele netwerk van eigenaren en tuinbazen. Op vrijdag 6 september wordt een excursieprogramma georganiseerd met bezoeken aan de tuinen van Paleis Het Loo en de moestuinen van Twickel. Zie hier voor het hele programma.
Groeiende belangstelling in binnen- en buitenland
Altijd maakten moestuinen onlosmakelijk deel uit van de huishoudeconomie van kastelen, historische buitenplaatsen en landgoederen (KBL). Ze dienden nut en sier. In de afgelopen eeuw zijn veel historische moestuinen verdwenen omdat ze arbeidsintensief en daardoor duur zijn in het onderhoud. De laatste jaren keert het tij. Eigenaren, ondernemende hoveniers, jonge stedelingen en enthousiaste vrijwilligers herstellen de veelal verwaarloosde moestuinlocaties en vinden manieren om deze te exploiteren. Veel van deze moestuinen zijn publiekstoegankelijk.
De opleving van historische moestuinen vindt ook buiten Nederland plaats. Dit bleek op het eerste European Symposium on the Conservation of Historic Fruit and Kitchen Gardens op Kasteel Chambord in 2020, dat werd georganiseerd door het Engelse Walled Kitchen Garden Network (WKGN) en het Franse Les Amis du Potager du Roi. sKBL organiseert als medepartner dit tweede internationale symposium in Nederland, in samenwerking met het Kenniscentrum Landschapsgeschiedenis van de RUG en met financiële bijdrage van de provincie Utrecht.
Future in the past
Het centrale thema van het symposium is ‘craft, skills and innovation’. Zowel vroeger als nu spelen innovatie en duurzaamheid een belangrijke rol bij de exploitatie van moestuinen bij KBL. Hoe kunnen we gebruik maken van oude, ambachtelijke kennis (’savoir faire’) om hedendaagse problemen het hoofd te bieden? Wat kunnen we leren van wetenschappelijk onderzoek? Welke kansen bieden innovatieve technieken en het gebruik van oude rassen of juist hele moderne rassen? Tijdens presentaties en workshops komen deze onderwerpen aan de orde.
Moestuinen en sKBL
sKBL speelt actief in op de groeiende belangstelling voor historische moestuinen. Onze website skbl.nl biedt een actueel overzicht van alle publiekstoegankelijke historische moestuinen bij KBL. In 2022 lanceerde sKBL de 10-delige podcastserie Moestuinen met historische wortels, in samenwerking met schrijfster Josephine Rombouts en met financiële steun van het Cultuurfonds.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.