In 2008 ontwierp KCAP het stedenbouwkundig plan voor ‘Hogekwartier’. Een nieuw stadsdeel in Amersfoort dan in februari officieel werd opgeleverd. In deze wijk zin verschillende opgaves gecombineerd: op een deels bebouwde locatie moest een stedelijk woongebied ontstaan met diverse types betaalbare huur- en koopwoningen, omringd door openbare ruimtes met veel groen; daarnaast was er de wens om een stadsentree te maken, een nieuw lokaal centrum te creëren én de verkeersdoorstroming tussen de binnenstad en de A28 te verbeteren.
Het Hogekwartier ligt op de grens tussen de naoorlogse stadsuitbreidingen Liendert en Schuilenburg en aan weerszijden van een drukke invalsroute tussen het stadscentrum en de snelweg.
Buurtas
In het kader van de opdracht heeft KCAP onder meer een hoger gelegen, kruisende Buurtas toegevoegd. Hierdoor is een compact ongelijkvloers kruispunt ontstaan waardoor doorgaand verkeer naar benden gaat en lokaal verkeer boven blijft.
Een raamwerk van openbare ruimtes en landschappelijke ingrepen organiseert het Hogekwartier in verschillende zones die haaks op de Hogeweg staan; iedere zone heeft zijn eigen karakter. De weg zelf krijgt een laanprofiel met vier rijen bomen tussen de rijbanen en fietspaden. Verder voorziet de Buurtas in een klein centrum, een nieuw zwem- en sportcentrum Amerena en een plein.
Aansluiting op de omgeving
In het middengebied is een buurt ontstaan die qua schaal, structuur en bebouwing aansluit op de bestaande omgeving. Deze wijk kenmerkt zich door kleinschalige stedelijke blokken met een diversiteit aan typologieën. Vooral eengezinswoningen met een tuin. Tussen de bouwblokken schakelen zich groene, publieke ruimtes aaneen: hofjes, speelpleinen en woonstraten met plek voor beplanting, bomen, voetgangers, verkeer en parkeren.
Langs het Valleikanaal wordt het ensemble afgesloten door een viertal markante torens. Deze vormen een ruimtelijke verbijzondering die de overgang naar de binnenstad markeert. De torens staan op een plint van laagbouw die qua schaal aansluit bij de omliggende bebouwing, omringd door een groene zone met wandelpaden.
Brede doelgroep
Het Hogekwartier is bewust toegankelijk gehouden voor een brede doelgroep: van de circa 820 woningen zijn er 309 sociale huur, terwijl meer dan 60% van de koopwoningen onder de Nationale Hypotheek Garantie valt – en dus een maximale verkoopprijs van 405.000 euro heeft.
Om te zorgen dat het nieuwe stadsdeel ook écht een woonwijk werd, is er zowel in sociale als stedenbouwkundige zin voortgebouwd op de al aanwezige structuren. Al vóór de vernieuwingsoperatie is contact gezocht met de omliggende wijken, en ook bij het opstellen van het stedenbouwkundig plan speelde de samenwerking met bewoners, wijkpartners en belangengroepen een belangrijke rol.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.