De Binckhorst in Den Haag broeit. Waar vroeger de betonindustrie en automobielbedrijven de toon zetten, heerst nu een nieuwe orde. Van kunstenaars tot kenniswerkers, van jonge ondernemers tot ambachtelijke familiebedrijven: allemaal benutten zij op eigen wijze de kracht van het gebied. De Binckhorsters krijgen daarbij letterlijk en figuurlijk de ruimte van de gemeente om zelf hun ideaalbeeld voor de omgeving neer te zetten.
Het I’M BINCK FESTIVAL – ondertitel: het rauwe sprookje van Den Haag – biedt vanaf 2 oktober t/m 2 november een unieke kans voor het grote publiek om te ervaren wat daar gebeurt. Met een kunstbeurs, open dagen, workshops, proeverijen, muziek, theater en een erfgoeddag op zaterdag 12 oktober. Het hele programma staat online en in een flyer.
Organische gebiedsontwikkeling
Het is wennen, voor iedereen: niet langer wordt vanuit een eindvisie gewerkt aan de ontwikkeling van de Binckhorst. Het gebied kreeg voorheen meerdere bestemmingen, zoals een duurzaam bedrijventerrein, een stadswijk of een plek met internationale allure. Maar door de economische crisis verviel de financiering vanuit de gemeente. En is de Binckhorst sindsdien officieel bestempeld tot organisch groeigebied, waarbij de regie nu ook in handen ligt van lokale ondernemers.
Zowel voor de gemeente Den Haag als voor de ondernemers in de Binckhorst is organische gebiedsontwikkeling nieuw. Deze flexibele manier van stedelijke planning biedt perspectief, maar betekent tegelijkertijd ook dat je op een andere manier moet denken en samenwerken. En dat is enerverend. Wat is er allemaal mogelijk? Waar bevinden zich de gaten in de regelgeving? Hoe kan er met minder controle gewerkt worden en er toch voldoende toezicht zijn?
Fiets mee
Op zaterdag 12 oktober staan het erfgoed en de bedrijvigheid van de Binckhorst centraal. Tussen 11.00 en 17.00 uur kan het publiek een groot aantal historische locaties bezoeken en zullen bedrijven hun deuren openen. Rond zeven ankerpunten, waar de geschiedenis in kleine presentaties wordt toegelicht, is een route uitgezet. Deze route is ook via een app beschikbaar. Onderweg bestaat de mogelijkheid diverse locaties te bezoeken. De route van zo’n 8 km is het best fietsend af te leggen. Zo doet de route de havens aan maar ook het kasteel en natuurlijk de historische fabrieken. De begraafplaats St. Barbara zal niet ontbreken. Vanzelfsprekend komt de nieuwe creatieve industrie in beeld maar ook de vele andere bedrijven die de Binckhorst nog steeds bevolken en het gebied haar dynamische karakter geven. Op verschillende locaties worden rondleidingen gegeven. Spring op je fiets en ontdek de Binckhorst! De toegang is overal gratis.
Ankerpunten:
BAM wegen, regio West, Zonweg 33
Bink36, Binckhorstlaan 36 (rondleiding 11.30, 13.30 en 15.30 uur)
Binckhorstbrug, Binckhorstlaan 390 (open tussen 14.00 en 17.00 uur!)
De Caballero Fabriek, Saturnusstraat 60
Gemeente Gasfabriek, Trekvlietplein 1
Havelaar Wijnimport, Trekvlietplein 1 (wijnproeverij)
Jero Papierwarenfabriek, Komeetweg 13-15
Autoschadebedrijf Spoelstra, Komeetweg 5
Profile Tyrecentre Blok, Castorstraat 4
Colorworks, Binckhorstlaan 36 M007
Roeivereniging De Laak, Binckhortslaan 285
Skatepark Sweatshop, Binckhorstlaan 271 (open tussen 12.00 en 20.00 uur)
Begraafplaats St. Barbara
Informatiepaviljoen Binckhorstlaan 129 (hoek Uranusstraat).
Historie Binckhorst
De Binckhorst kent een lange geschiedenis, die al in de Romeinse tijd begint. In de Middeleeuwen was het lange tijd een polderlandschap en verrees het kasteel De Binckhorst. Aan het begin van de 20ste eeuw kwam de grote verandering. De gemeentelijke gasfabriek werd gebouwd als het eerste grootschalige industriële complex. Dit maakte de weg vrij voor plannen voor een industriegebied. Vanaf de jaren ‘30 ging de schop in de grond en werden de eerste havens gegraven. Toen waren er al enkele grote fabrieken in het gebied te vinden, zoals de radiofabriek Van der Heem en het complex van de Centrale Werkplaats van de PTT, nu Bink36.
In de jaren ‘50 kwam de ontwikkeling nog verder op gang. De gemeente had hierbij een initiërende rol door onder meer de bouw van fabriekshallen. Deze hallen staan er nog steeds, aan de Komeetweg en de Melkwegstraat. In de jaren ‘60 beleefde de Binckhorst haar grootste bloei. Veel spraakmakende bedrijven bevolkten het inmiddels volgestroomde industrieterrein. De Nedam en de BAM ontwikkelden zich hier tot wereldspelers in de bouwwereld. Van der Heem groeide uit tot één van de grootste producenten van elektrotechnisch producten. Het metaalbedrijf Escher specialiseerde zich tot één van de topbedrijven in de petrochemische industrie en de firma Laurens groeide uit tot één van de grootste sigarettenfabrieken van Nederland. Daarnaast waren er tientallen kleine en middelgrote bedrijven, die de Haagse gemeenschap veel werkgelegenheid boden.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.