Lelystad krijgt een Indisch dorp. In de nieuwe wijk Warande worden honderd woningen gebouwd in Indonesische bouwstijl. Desa (‘dorp’) Warande is de naam. Desa Warande wordt een dorp op zich. Met een hoofdgebouw als ontmoetingsplek, wat winkeltjes, een supermarkt, een restaurant, maar ook zorgvoorzieningen.
Groepswoningen
“Je hoeft de wijk niet uit als je op latere leeftijd hulp nodig hebt. In de Indische cultuur wonen ouders en kinderen samen, zodat de kinderen later voor hun ouders kunnen zorgen”, aldus initiatiefnemer Lex Burgersdijk. Daarvoor zijn er groepswoningen, met eenkamerappartementen en een gezamenlijke keuken en huiskamer.
Het karakter van Indonesië met zijn duizenden eilanden komt in Warande terug: de huizen worden gebouwd op schiereilanden. Er komen zowel koop- als huurwoningen, vrijstaande huizen en appartementen in de authentieke Indonesische Minang-Kabaustijl. Met veranda’s en karakteristieke binnentuinen.
Affiniteit
“We bouwen waar behoefte is aan zo’n dorp”, benadrukte Burgersdijk. In de loop der jaren meldden zich bij de initiatiefnemers al bijna duizend belangstellenden. “Dat zijn niet allemaal mensen die van Indonesische komaf zijn, maar wel mensen die affiniteit met het land hebben”, aldus Burgersdijk.
De bouw van Desa Warande begint waarschijnlijk halverwege 2010, een jaar later moeten de eerste mensen van hun woning in Indonesische stijl kunnen genieten.
Op de foto: Een voorbeeld van de Minang Kabau stijl, het Pagaruyung Paleis bij Payakumbuh, West-Sumatra.
Bron: De Stentor
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.