Of het wel realistisch is, die woningbouwopgave van 900.000 woningen tot en met 2030. Minister Hugo de Jonge acht het haalbaar, zo zegt hij tijdens de opening van de Bouwbeurs 2023. “We moeten het van de hoe-dan-welmensen hebben.”
‘Samen bouwen aan de toekomst’ is het thema van deze editie van de Bouwbeurs. Minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening grijpt de opening aan om de opgave voor de bouw door te nemen: 900.000 woningen zijn er nodig tot en met 2030. In 2022 zijn er 80.000 gebouwd, dus er wacht nog “een gigantische klus.”
Kunnen we dat?
Met de oorlog in Oekraïne, stijgende prijzen en een personeelstekort is dat niet eenvoudig. De minister bemerkt dan ook bezorgdheid – “nee, scepsis is een beter woord” – bij veel partijen. Kan dat eigenlijk, zo veel woningen? Kunnen we dat als sector?
Hij rekent voor dat die 900.000 een optelsom is van het huidige woningtekort – 300.000 –, het aantal huizenzoekers dat erbij komt en een stuk sloop-nieuwbouw. “Het is dus realistisch om onder ogen te zien dat dit het getal is waarvoor we aan de lat staan.”
Het lager leggen van lat is voor de minister geen optie. “We moeten het met elkaar hebben over de vraag ‘hoe dan wel?’.”
Gebrek aan locaties is daarbij volgens hem het “belangrijkste struikelblok”. Vandaar dat De Jonge inzet op regionale woondeals om zo de regie weer te hernemen op het vlak van volkshuisvesting. Nieuwbouwprojecten moeten ook aan de rand van een stad of dorp kunnen worden gebouwd. Want: “Niet ieder weiland is beschermde natuur, het is soms ook gewoon een weiland. Zo nuchter moeten we er ook naar kijken.”
Een tweede punt dat hij wil aanpakken is het anders omgaan met planvorming en procedures. De 6 jaar die dat doorgaans duurt, “moet echt korter kunnen.” Wat daarbij meespeelt: de inspraakprocedures. “Die NIMBY-cultuur (not in my backyard, red.) zijn we veel te gewoon gaan vinden. Het lijkt wel of we het recht op uitzicht belangrijker hebben gemaakt dan het recht op een woning.”
Circulariteit, prefabricage en digitalisering
Terugkijkend naar het verleden zijn er genoeg periodes geweest dat jaarlijks de 100.000 nieuwe woningen werd aangetikt. Oók bij hoge rentestanden. “Er is geen reden om aan te nemen dat we dat nu niet zouden kunnen”, aldus de minister. Zeker omdat hij tijdens recente werkbezoeken bij de fabrieken van onder meer Van Wijnen en Dijkstra Draisma heeft gezien welke innovaties er op het vlak van circulariteit, prefabricage en digitalisering “onder onze ogen” plaatsvinden. “Er gebeurt zo ontzettend veel moois in de branche. Dat moet ons vertrouwen geven dat we het kunnen”, besluit de minister. “We moeten het van de hoe-dan-welmensen hebben.”
Als p.s. haalt hij nogmaals Oekraïne aan. De Jonge doet een oproep aan bouwers om mee te doen aan de actie van voormalig voetballer Evgeniy Levchenko en zijn vrouw Victoria Koblenko om aggregaten in te zamelen en naar het land te sturen. (Wie wil helpen, kan zich melden via lev@vvcs.nl)
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.