In de Parkstraat in Utrecht is een monumentale woning door MB Architecten getransformeerd naar een locatie waar twee huishoudens kunnen verblijven. De achterliggende reden is het feit dat het niet eenvoudig is om in Utrecht studentenhuisvesting te vinden. Door de begane grond te verbouwen tot semi-zelfstandig appartement, kunnen de kinderen tijdens hun studietijd blijven wonen.
De monumentale woning in het oostelijk deel van Utrecht is oorspronkelijk symmetrisch ontworpen met het naastgelegen gebouw. De ruimte achter het huis was volledig bebouwd vóór de verbouwing en deed dienst als garage. Deze bouwlaag had minimale daglichttoetreding en geen buitenruimte. Het doel van de verbouwing was om de begane grond te transformeren tot een lichte en ruime woonruimte mét buitenruimte.
Aanpak
Om dit te bereiken is de bebouwing achter de woning gesloopt om plaats te maken voor een nieuw volume dat diagonaal is geplaatst zodat daglichttoetreding mogelijk is in de oorspronkelijke woning. Hiermee ontstonden tevens twee driehoekige patio’s die als (buiten)kamers zijn meeontworpen en ingericht volgens een passend tuinontwerp van Erik Funneman.
Door de grote glazen puien met schuifdeuren aan beide zijden van de uitbouw vervaagt de grens tussen binnen- en buiten. In de zomer voelt het alsof je in de woonruimte onder een luifel zit die koel blijft. De voorgevel op de begane grond is hersteld naar zijn oorspronkelijke indeling, een garagedeur verstoorde daar namelijk de oorspronkelijke symmetrie met de naastgelegen woning.
Dakterras
Op het dak van de uitbouw zijn een dakterras en groen dak gerealiseerd, grenzend aan de woonruimte op de eerste verdieping. De opdrachtgever koos het karakteristieke behang in de uitbouw dat een verwijzing is naar het bouwproces: een fotorealistische muur met afbladderend behang en de roze lijn van de zogenaamde ‘meterpeil’.
Schrijf je in voor de nieuwsbrief
Ontvang iedere week het laatste nieuws en informatie op het gebied van architectuur in uw mailbox.